Mierenneuker

Met wat fantasie zou je de kop op nu.nl ook anders kunnen lezen. Dat het moreel niet verwerpelijk is als een meisje het uitmaakt met een agent, ten faveure van iemand die van bestialiteit met insecten geen probleem maakt. Het zit anders. De kop ‘Agent uitmaken voor mierenneuker mag’ gaat over een uitspraak van de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtscollege.

De voorgeschiedenis is de volgende: een man, Sietze van der V., dronk in februari 2010 een blikje bier in de Enschedese buitenlucht en een agent pakte het blikje af. Sietze zei: ‘jij bent een mierenneuker.’ De agent voegde daad bij het woord van Sietze en schreef een bon uit vanwege het beledigen van een ambtenaar in functie. Je kunt bijna niet anders als je mierenneuker wordt genoemd.

Beter had Sietze de agent ‘jij bent een bierdief!’ toegevoegd. Dat was een correctere weergave van de werkelijkheid geweest, en het had hem waarschijnlijk ook geen bon opgeleverd. Alhoewel, met een mierenneuker weet je het natuurlijk nooit.

Maar goed, Sietze koos voor mierenneuker en werd beboet. Tegen je zin in betalen en over tot de orde van de dag, zou je zeggen. Nee. Sietze is een volhouder. Een Duracell-konijn, om voor hem ook maar eens een metafoor te bedenken waarin een dier de hoofdrol speelt. Hij spande een rechtszaak aan. Hij werd door de Almelose politierechter schuldig bevonden zonder daarbij een straf opgelegd te krijgen. Hij ging toch in beroep, en daarna nog een keer.

Het uiteindelijke gevolg van het blikje bier dat Sietze net niet dronk is nu dus de uitspraak van de Hoge Raad. En, veel belangrijker nog, het onuitwisbare beeld van een paar belangrijke heren van middelbare leeftijd rond een tafel, met zo’n geinige witte pruik op, die vergaderen over het begrip mierenneuker. Misschien hebben ze om tot hun uitspraak te komen wel een mier ontleed met een pincet en een vergrootglas bij de hand, weet jij veel.

Lang leve onze rechtstaat! Lang leve Sietze! En, waarom ook niet, lang leve de mierenneukers! (En daar bedoel ik dus sinds gisteren nadrukkelijk ook alle agenten mee.)

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Mierenneuker”