In de gang met Ferry

De afgelopen weken stond hij er weer heel vaak. Als de vleesgeworden kapstok van z’n eigen kreukeljasjes, die zelfs Johan Derksen, al won hij twaalf Televizierringen, niet aan zou trekken. In de gang. Zíjn gang. Met onder het vlassige baardje die eeuwige NOS-microfoon. Ferry. Hij is in de pauzes van ieder debat op jacht. Op politici-jacht.

Als een leeuw sluipt hij rond. Hij is de Koning van de gang. De andere roofdieren op jacht naar quotes van volksvertegenwoordigers roept hij desnoods tot de orde. Dit is mijn territorium! Ik ben de baas. Ferry heeft daarbij als groot voordeel dat ‘hij live is’. ‘Ik ben live’, zegt Ferry dan, en duwt de medewerker van 1Vandaag, RTL of zelfs Powned brutaal, maar geroutineerd omver.

En wij zien het allemaal live onze huiskamer binnenkomen, de jacht van Ferry. Dankzij de cameraman, die Ferry volgt als ware het een natuurdocumentaire op National Geographic. Alleen de zalvende stem van Sir David Attenborough ontbreekt bij de beelden: ‘The Ferry looks for his prey. He spots a Buma and then attacks it. The Buma has no chance.’

Het gaat niet altijd zo makkelijk. Dan loopt Ferry verweesd rond en is er in de verste verte geen politicus te vinden. Angstig kijkt hij om zich heen. Hoe moet dit nu verder? In alle wanhoop kijkt Ferry achter een pilaar. ‘Nou, ik kijk nog even achter de pilaar’, zegt Ferry dan. Ook geen politicus. Mooie beelden.

Maar meestal loopt het anders. Meestal vindt Ferry wel iemand om mee te babbelen. Tijdens het gesprekje blijft hij wel alert om zich heen loeren. Misschien loopt er net een Rutte langs. Een veel lekkerder hapje dan een simpele Slob of Sap. Ook dat is Ferry. Ons nationale quotejesroofdier.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.