Kolonicio

Van alle voetbalclubs in Nederland is SC Veendam het best te vergelijken met Swiebertje. Een zwerver, maar wel heel lief. En SC Veendam hoort bij de Nederlandse voetbalcultuur zoals Swiebertje niet weg te denken is uit de Nederlandse televisiehistorie. ‘De Langeleegte’ is net zo’n begrip als het ‘Swiebertje-effect’.

Op één punt verschilt de voetbalclub hopelijk straks van de tv-serie: het voortbestaan. Swiebertje heeft het al ruim 35 jaar niet meer aan de stok met veldwachter Bromsnor; SC Veendam kampt al zo’n beetje diezelfde periode met financiële problemen, maar bestaat nog wel steeds. Met horten en stoten, dat wel. De club heeft zeker de laatste jaren een chronisch geldtekort.

De clubleiding beseft dat als geen ander en is nu van plan, zoals het een zwerver betaamt, haar hand op te houden bij het volk. Niet als een vervelende, ongewassen, zeurende zwerver, maar als een lieve zwerver, die heel zacht het woord Kolonicio in je oor fluistert.

Kolonicio? Ja, Kolonicio. De club wil namelijk dat iedereen in Noordoost Nederland (en het liefst ver daarbuiten) voor twintig euro Kolonicio wordt bij de Veenkolonialen. Een term die nog veel meer aan waarde wint wanneer je hem door een ras-Groninger uit laat spreken – vanwege alle o’s in het woord.

Maar Kolonicio zijn, is niet alleen die twintig euro. Je zorgt er niet alleen voor dat er volgend seizoen weer betaald voetbal gespeeld wordt aan De Langeleegte. Dat spelers uit Brabant en Limburg weer een seizoen één lange dag met hun knietjes tegen de stoel voor hen geperst in de spelersbus zitten te vloeken.

Het is meer dan dat. Veel meer.

Je kunt als Kolonicio ook een geelzwarte slinger voor je raam hangen. Of een slagzin afmaken. Heerlijk, en typisch iets voor dat lieve SC Veendam. Hetzelfde geldt voor de prijzen die er te winnen zijn wanneer je de slagzin op een behoorlijke manier afmaakt, of de geelzwarte slinger het best voor je raam hangt.

Verzin het maar eens: een tweepersoons VIP-reis met de spelersbus naar een uitwedstrijd, en een avond op de spelersbank naast de technische staf. Voor een hoop mensen zou het een straf zijn. Voor een echte Kolonicio niet. Zeker niet wanneer je op de spelersbank of -bus een mooi maatpak draagt van Schomaker Mannenmode. Want dat kun je ook nog winnen, net als een boodschappenpakket van de plaatselijke Albert Heijn.

Ik gun Veendam veel meer dan twintig euro. Ik zou wel tien Kolonicio’s tegelijk willen zijn.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

23 reacties op “Kolonicio”