Damschreeuwer

Gisteren is de Damschreeuwer opnieuw opgepakt. Uiteraard op de Dam, waar anders. De politie vermoedde dat hij weer Dam wilde schreeuwen en greep in. Volgens de politie wilde hij deze keer een kranslegging in het kader van het staatsbezoek van de Turkse president Gül verstoren met zijn geschreeuw. Het leggen van een krans gaat inderdaad een stuk moeilijker als er iemand in je oor staat te tetteren. Hang hem dan maar eens recht aan zo’n standaard.

Waarschijnlijk weet de Turkse president helemaal niet dat hij maar ternauwernood is ontkomen aan een gehoorbeschadiging tijdens het leggen van de krans. Of misschien heeft de Koningin het hem wel verteld tijdens het staatsbanket ’s avonds. Dat ze, op een moment dat de twee even niks meer te bespreken hadden, het volgende heeft gezegd: ‘Mister president, are you aware of the fact that you have ternauwernood untcome a eardamage because of a squarescreamer.’

De Turkse president zal dan gek hebben opgekeken. Niet vanwege het merkwaardige Dunglish dat de Koningin blijkbaar spreekt als ze het niet van een papiertje voor mag lezen, maar omdat ze in Turkije geen scquarescreamers kennen. Wel heel veel bebaarde mannetjes die iedere ochtend vanuit een minaret de hele goegemeente wakker schreeuwen, maar zomaar schreeuwen op een plein, nee.

Die hebben wij dan weer.

De Damschreeuwer, ik heb hem nooit begrepen. Een beetje in het wildeweg schreeuwen, dat snap ik wel, dat kan soms best lekker zijn. Maar op de Dam, tegen zo’n uit de hand gelopen fallussymbool? Ik snap er niks van. Als je wilt schreeuwen, doe dat dan in een bos. Daar klinkt het veel lekkerder dan op zo’n groot plein. Je schreeuw galmt door het bos en de vogeltjes vliegen geschrokken weg uit de bomen waarin zij zich verschanst hadden. Een beetje zoals de mensen op de Dam in 2010, alleen dan met meer ruimte en zonder dranghekken.

Heb je geen laarzen, ga dan desnoods op een aardbeienplantage staan schreeuwen tegen veertien illegale Bulgaren. Of schreeuw iets onverstaanbaars richting je slager. Blijf schreeuwen als hij vraagt: wat zegt u? Sterker nog, blijf schreeuwen tot hij op den duur dan maar radeloos vier slavinken in een zakje doet. Veel beter dan schreeuwen op de Dam, want dat zal je nooit vier slavinken opleveren. Daarvoor moet je toch echt de Vleesschreeuwer worden.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.