Buzkashi

Buzkashi. Je kunt het natuurlijk ook Kok-boru, Oglak Taris of Ulak Tartysh noemen, maar het idee blijft hetzelfde: gezeten op een paard een geslachte geit over een doellijn drukken teneinde punten te verzamelen. In plaats van een geit kun je ook voor een schaap kiezen. En de doellijn kan vervangen worden door iets waar je het dier in kunt werpen, zoals een vat of een put. Het paard kan niet vervangen worden door Gerard Cox.  

Ik kwam deze Centraal Aziatische sport voor het eerst tegen op nu.nl. Op de pagina met de zogenaamde nieuwsfoto’s om precies te zijn. In mijn beeldscherm verscheen een foto van twee rennende paarden met daarop twee geconcentreerde Aziatische mannetjes, waarvan er eentje een ondefinieerbaar stuk vacht in een van aarde en tractorbanden geknutseld object probeerde te drukken.

‘Kirgizische Ruiters spelen de traditionele Centraal-Aziatische sport Buzkashi in Bishkek. Spelers moeten punten scoren door een gevulde schapenhuid in een put te werpen’, zo luidde het bijschrift. Men had voor de putvariant gekozen in Kirgizië.

De sport fascineerde onmiddellijk. Een schapenhuid, gevuld, in een put! Tuurlijk, ik dacht eerst ook wel even: daar heb je die knettergekke Kirgiziërs weer met hun malle gewoonten. Maar meteen daarna dacht ik: tja, is bij ons een stuk koeienhuid tussen twee palen schoppen niet volkssport nummer één? We maken er dan wel een balletje van, maar Messi staat eigenlijk gewoon met een stuk koeienhuid te jongleren.

Er hoeft wat mij betreft niet direct een tweewekelijks praatprogramma met een besnorde man in de hoofdrol over Buzkashi worden gemaakt, maar een beetje meer aandacht zou wel mooi zijn. Dat Mart Smeets op sportluwe zondagmiddag gewoon een keer zegt: ‘En nu, mevrouw Van Zetten uit Tiel en alle anderen, schakelen we live over naar Bishkek, waar Amalzeki Bamaloeki net voor de derde keer het gevulde schaap in de put heeft gegooid. Het staat 3-1 voor Dinamo Bishkek in de derby tegen 1. FC Bishkek. Veel kijkplezier.’ Senk joe Mart.

Maar het zal er wel niet van komen. Op zondagmiddag zijn er paarden op tv die gewoon dansjes doen, met mannen en vrouwen er bovenop die een hoge hoed dragen, en een strakke witte broek. Mijn gedachten dwalen dan onwillekeurig af naar een gevuld schaap in een put.

En vooruit, waarom ook niet naar nog niet bestaande sporten waarbij er hele konijnen in ketels met kaasfondue verdwijnen, of waar er twaalf hanenlevertjes tegen een muur aan worden geslagen met een prei. Of iets met koeienhersens in een frituur. O nee, dat bestaat al wel: een frikandel.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.