Voetbal is dan toch oorlog

Een bericht op de site van Voetbal International. De Syrische staatstelevisie heeft beelden van het spel van Barcelona laten zien die aan zouden tonen dat de veldbezetting en de tactiek van het elftal van Guardiola geheime boodschappen bevat voor de Syrische rebellen, onder meer over wapentransporten.

Rinus Michels was een ziener. Na al die jaren heeft hij gelijk gekregen. Vroeger dacht men altijd: daar heb je gekke Rinus weer met één van z’n metaforen. Straks gaat-ie nog een liedje zingen, en daarna weer lekker parasiteren op de kwaliteiten van Johan en Marco. Nee dus. Zeven jaar na z’n dood krijgt hij gelijk. Voetbal blijkt dan toch oorlog te zijn.

Het plaatst een hoop zaken in een ander perspectief.

Wat te denken van de nederlaag van het Duitse team in de wedstrijd tegen Zwitserland op het WK van 1938; is die achteraf niet gewoon de directe aanleiding geweest tot de jarenlange agressie van onze Oosterburen? En was een keiharde vrije trap, dwars door de muur, van Andreas Brehme op het WK van 1986 niet al het symbolische einde van de Koude Oorlog?

De carrière van André Oijer en zijn onlosmakelijk daarmee verbonden scheldpartijen, dat was een achttienjarig durende oorlogsverklaring aan wie er ook maar oorlog voeren wilde. De karatetrap van Nigel de Jong op de borstkas van Xabi Alonso was bedoeld om de tachtigjarige oorlog weer nieuw leven in te blazen – al zal Nigel geen idee hebben gehad dat er ooit een tachtigjarige oorlog heeft plaatsgevonden.

Het doelpunt dat Bas Dost er dit seizoen inprikte met behulp van zijn penis was een verlaat protest tegen de komst van kruisraketten naar Nederland in de jaren ‘80. Als de woorden die Aad de Mos de laatste jaren uitsprak straks eenmaal gedecodeerd zijn, blijkt dat de Derde Wereldoorlog eigenlijk alweer afgelopen is.

En dan dus ook nog dat dekselse Barcelona met haar geheime boodschappen over wapentuig en andere zaken.

Zit het allemaal echt zo, dan mogen de Syrische autoriteiten wel uitkijken. Dan beschikken de Syrische rebellen over de gevaarlijkste atoombom aller tijden. Met witte verf staat er in hele lieve lettertjes iets opgeschreven: Lionel Messi.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.