Doodstrafdiscussie

Na de gruweldaden van Robert M. is de discussie over de doodstraf weer flink opgelaaid. Typisch zo’n zin die geschreven of gezegd wordt als inleiding op een discussie over de doodstraf. Discussies zijn, doordat ze meestal gevoerd worden door idioten zonder verstand van zaken, sowieso al behoorlijk zinloos, maar die over de doodstraf spannen de kroon.

Zo staan ze bol van de clichés. Eén daarvan is dat kinderverkrachters een soort uitzonderingspositie hebben verworven in de discussie. Mensen zijn tegenstander van de doodstraf, maar voor de Robert M.’s van deze wereld maken ze graag een uitzondering. ‘Voor Robert M. is geen straf zwaar genoeg’, zeggen ze er dan bij. Ok, maar dan ben je dus gewoon voor de doodstraf. Misschien niet als kleine Pietje een schuimbanaantje van de melkboer steelt, maar toch.

‘Het is heel erg wat Robert M. gedaan heeft, maar de doodstraf moeten we met z’n allen niet willen in dit land’, zegt een echte tegenstander van de doodstraf dan tegen zo iemand. Het ergste cliché denkbaar in een discussie. Dat ‘dat moeten we met z’n allen niet willen’, dat moeten we met z’n allen niet willen. In de doodstrafdiscussie wordt-ie er helaas maar al te vaak ingeslingerd.

De doodstrafdiscussie wordt, kortom, niet echt op basis van argumenten gevoerd. Niet zo gek; de één wil iemand immers dood en de ander juist niet. Dan ben je snel uitgeluld met je argumentjes.

Dus, om ook maar even met een soort dooddoener af te sluiten: wat die Robert M. heeft gedaan, valt natuurlijk niet goed te praten, maar de discussie over z’n straf ook niet.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

22 reacties op “Doodstrafdiscussie”