YouTube-training

De laatste training van het Nederlands Elftal voorafgaand aan de oefeninterland tegen Engeland was live te volgen op YouTube. Het YouTube-kanaal Ons Oranje zond het spektakel uit in een 1 uur en 36 minuten durend filmpje. En ik keek. Niet live, maar gelukkig zijn YouTube filmpjes tot in de eeuwigheid terug te kijken (bekijk hier de gehele training).

Na ongeveer vijf minuten maakten de eerste kruintjes voorzichtig hun opwachting boven de ticker die aankondigde dat de livestream van de training van het Nederlands Elftal om 20.30 zou beginnen. Verzorgers- en materiaalmannenkruintjes. Precies na zeven minuten en negentien seconden verschijnt er een man met ballen, pionnen en bidons in het lege Wembley-stadion. De ballen en bidons laat hij langs de lijn staan; de pionnen zet hij vakkundig uit op het heilige gras. Een man in KNVB-jas met een zogenaamde walrussnor vult mijn scherm.

De eerste beelden van de training van het Nederlands Elftal voorafgaand aan het oefenduel met Engeland overtroffen mijn stoutste verwachtingen.

Daarna viel het helaas een beetje tegen. Ik zag Wesley Sneijder en Robin van Persie ongeïnspireerd een balletje naar elkaar overschieten. Bert van Marwijk blies even ongeïnspireerd op een fluitje. Mark van Bommel droeg een korte broek. Edson Braafheid een lange. De spelers sjokten een rondje, ook Dirk Kuijt. Ik had Dirk Kuijt nog nooit zien sjokken. Dat was speciaal om te zien.

Maar voor het overige viel het tegen. Ik had net zo goed op de fiets kunnen stappen om de training van het derde van Go Ahead Blauw-Geel Vooruit te gaan bekijken. Geen close-ups van Cookie Voorn. Geen rochelende John Heitinga. Geen gekke dansjes van een lachende Nigel de Jong. En dus bovenal geen close-ups van Cookie Voorn! Ik moest het zelfs stellen zonder Ernst Faber met z’n handen in de zakken van z’n oversized jas.

Het is leuk bedacht, zo’n training op YouTube, maar pak het op een andere manier aan, Kees. Kees, want zo’n ideetje komt ongetwijfeld uit de hoge hoed van Oranje’s persman Kees Jansma.

Persman Kees. Hmmm… een ander ideetje, misschien leuk voor tijdens het EK: waarom geen beelden van een schijtende Kees Jansma op een Poolse plee, voorzien van commentaar door Harry Vermeegen – ‘Nou ja, Kees, jongen, noem je dat een drol? Daar lachen de Duitsers om hoor. Kom op Kees, persen! Jaaaaahaaa’. Het zal angst inboezemen bij onze tegenstanders. Het zal de spelers inspireren tot grootse daden.

Na in ’88 in bad te zijn gegooid door een naakte Berry van Aerle, wil Nederland je nu zien met je broek op de enkels. Met alleen een simpel traininkje op YouTube redden we het niet. Pers ons naar die tweede EK-titel toe, Kees!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.