Henk Jan Ormel in het vragenuurtje

‘Democratie is het minst slechte systeem, buiten alle andere.’ Was getekend: Winston Churchill. Ik was het lang met hem eens, maar sinds het optreden van Henk Jan Ormel in het vragenuurtje denk ik zelfs dat het laten van een natte wind een betere manier is om een land te besturen. Wat een treurig dieptepunt in de parlementaire geschiedenis vormde de mondelinge vraag van CDA’er Henk Jan Ormel.

Hij stelde zijn vraag aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Het was Henk Jan ter ore gekomen dat de president van Roemenie had opgeroepen tot een boycot van Nederlandse groenten en fruit. Hoe zat dat precies?, dat was wat de geachte afgevaardigde Ormel eigenlijk wilde weten. Een vraag van vier woorden. Henk Jan pakte het anders aan.

Hij begon zijn bijdrage en richtte zich eerst tot Kamervoorzitter Verbeet. ‘Voorzitter, volgens sommigen was u verleden week zo bitter als witlof, voor mij bent u nu zo zoet als een gezond zontomaatje door deze vraag toe te laten.’ Jullie snappen nu al wel een beetje welke kant dit op gaat hè?

Juist, Ormel permitteert zich in het vervolg van zijn betoog opmerkingen over de Roemeense president (‘Het lijkt of hij een appeltje met Nederland te schillen heeft’) en de groente- en fruitsector in Nederland (‘Als dit zo doorgaat zitten zij straks met de gebakken peren’). Gek genoeg vraagt hij ook nog wat de minister er van vindt dat de president van Roemenie Nederlandse groenten en fruit ‘kennelijk niet meer smakelijk vindt.’ Meneer zit van onze belastingcenten een beetje flauwe grapjes te maken, maar kan nog niet eens bedenken dat hij in het laatste geval ook ‘niet meer te pruimen vindt’ had kunnen zeggen!

Gelukkig maakte minister Rosenthal iets goed. Hij toonde zich een uitstekend absurdist en ironicus in zijn beantwoording.

Hij had het eerst over een Roemeense president die in de buurtsuper op zaterdagochtend in zijn vrijetijdskleding de gewraakte uitspraken had gedaan. Dat riep bij mij onmiddellijk het beeld op van een woedende Roemeense president die in zo’n fout Oost-Europees pornotrainingspak wat met een verschrompeld Nederlands komkommertje in de rondte stond te zwaaien.

Verder zei hij het met veel gevoel voor ironie – dat denk en hoop ik tenminste – dat ‘De Roemeense president zichzelf ernstig tekort heeft gedaan door kennelijk geen Nederlandse groenten te kopen… …want, de Nederlandse groenten zijn van su-pe-ri-eu-re kwaliteit en bovendien ook nog lekker en goedkoop.’

Prachtig. Maar helaas was die Ormel nog niet klaar. Hij kende nog veel meer uitdrukkingen met groente en fruit: de minister moest zich geen knollen voor citroenen laten verkopen, Nederland moest niet de bietenbrug op gaan, de rapen waren gaar, het waren niet de slechtste appels waaraan de wespen knaagden en het boontje zou wel om het loontje komen als het echt tot een boycot kwam. Dit alles zei Ormel met een gezicht waar de tevredenheid met z’n humorloze CDA-vondsten van afstraalde.

Als de moordpartijen van Mohammed B. en Volkert van der G. een aanslag op de democratie waren, dan was het optreden van Henk Jan O. in het vragenuurtje dat zeker. Ik verlang naar een dictator die hem met harde hand een banaan in de anus duwt.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Bekijk hier taalkunstenaar Ormel aan het werk (vanaf 24.00).

77 reacties op “Henk Jan Ormel in het vragenuurtje”