Meisje met mannelijke geslachtsdelen geboren

In het Canadese Winnipeg is gisteren een meisje met mannelijke geslachtsdelen geboren. De baby en moeder maken het goed, maar in het ziekenhuis waar de bevalling plaatshad, is iedereen met stomheid geslagen. ‘Het is niets meer of minder dan een medisch wonder. Ik ben eigenlijk nog steeds sprakeloos’, zei de verbijsterde behandelend gynaecoloog Edward Montgomery een paar uur na de bevalling.

De gynaecoloog, die al meer dan dertig jaar werkzaam is in het gemeentelijk ziekenhuis van Winnipeg, heeft inmiddels duizenden bevallingen achter de rug, maar zegt zoiets nog nooit meegemaakt te hebben. Navraag bij zijn Canadese en Amerikaanse collega’s leerde hem dat ook in de rest van Noord-Amerika nog nooit een meisje met geslachtsreversie, zoals Montgomery het noemt, geboren is. ‘Eén collega in Calgary vertelde me wel dat hij een tijd geleden in eerste instantie dacht met geslachtsreversie te maken te hebben, maar dat het in de puberteit toch gewoon om een jongetje bleek te gaan. Ach ja, een foutje is snel gemaakt; het blijft mensenwerk.’

De ouders van het meisje, het echtpaar Peterson, blijven nuchter onder alle commotie. ‘We noemen haar gewoon John, zoals we al van plan waren. Er is geen enkele reden om onze dochter opeens een andere voornaam te geven nu blijkt dat ze mannelijke geslachtsdelen heeft. Voor ons verandert er niks’, aldus moeder Rebecca. Vader Ryan sluit zich daar bij aan. ‘Vrouwelijke of mannelijke geslachtsdelen; het gaat erom dat ze gezond is en later op ijshockey gaat.’

Voor zover bekend zijn er ook in Europa nog nooit meisjes met geslachtsreversie geboren. Volgens Fred Spoelgeest, verbonden aan het Institute for Gender Studies van de Radboud Universiteit, is het dan ook een zeer zeldzaam verschijnsel. ‘Ik ken eigenlijk alleen maar het verhaal van Hilda Boskoop uit Meppel, een jongen die in 1974 geboren werd met een vulva. Hij is nu een zeer succesvol balletdanser bij het Bolshoi Ballet in Moskou.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.