De stichting Nederland Positief

Wie de naam van de stichting Nederland Positief voor het eerst hoort, moet onmiddellijk aan een tegenhanger van Stop AIDS Now! denken. Ik wel tenminste. Wie de website van de stichting bezoekt, weet beter en moet onmiddellijk aan Henny Huisman denken. Hij heeft geen AIDS, maar is de beschermheer van de stichting die wil dat Nederland positief doet en denkt. Ofzoiets. Waar condooms je beschermen tegen AIDS, beschermt Henny je tegen negativisme. Ofzoiets.

Henny Huisman als beschermheer van een stichting die positivisme uit moet stralen, dat vind ik goed bedacht, om dit stukje ook maar positief te beginnen. Waarom is dat goed bedacht?, hoor ik jullie denken. Nou, iemand die jarenlang naar slecht playbackende minkukels stond te kijken en na afloop van dat gepruts moest vragen wat een hyperactieve stier ervan vond, moet wel een positief ingesteld mens zijn. Voeg daar nog aan toe dat Henny aan het einde van elke uitzending een plens limonade over zich heen kreeg, en Henny is de Maarten van Rossem onder de positievelingen.

Goed, dat was het positieve begin. Geen kwaad woord over Henny. Hij is een fijn mens, met z’n paarden enzo. De stichting die hij beschermt is echter verschrikkelijk. Een kort kijkje op de site leerde me dat ze zich vooral bezig houden met het op de foto zetten van Bekende Nederlanders die hun duim opsteken, en het uitreiken van awards.

Zo is er de Henny Huisman Award (daar is-ie weer) voor onbekende Nederlanders die een heldendaad hebben verricht. Daarnaast zijn er nog de Majoor Bosshardt Prijs, de Gouden Eeuw Awards, de Nationale Innovatieprijs, de Dutch Model Awards, Dutch Designer Awards, PC Hooftstraat Awards en de Society Awards.

Als kers op de taart laat de stichting Nederland Positief elk jaar de positiefste Nederlander kiezen door de mensen. Die prijs ging eerder naar usual suspects als Marco Borsato en Linda de Mol en dit jaar is Arie Boomsma de gelukkige. Zelfverklaard positivo Yvon Jaspers komt niet in de top 10 voor. Naar het schijnt is ze daar woedend over (voor de niet-oplettende lezer: dat is een humorgrapje). Vanwege het vijfjarig bestaan van de Positiefdag werd eerder dit jaar Mies Bouwman uitgeroepen tot positiefste Nederlander aller tijden.

Nou, dat is natuurlijk allemaal al heel erg – een Positiefdag! – maar het ergste moet nog komen: deze hele beweging is opgezet ter meerdere eer en glorie van de oprichter. Meneer noemt zich bijvoorbeeld President en staat op bijna iedere foto de blije eikel uit te hangen. Christian Houkes, u bent een lul! Maar dat zal wel weer te negatief zijn…

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

30 reacties op “De stichting Nederland Positief”