American Beautydag

Een beetje zichzelf respecterend columnist heeft een dag. Martin Bril had Rokjesdag. Ik had al Blote Bastendag; de dag waarop mannen in volkswijken met een ontblote dikke pens voor de deur bier gaan zuipen. Omdat ik mezelf zo respecteer als columnist, claim ik nog een dag: American Beautydag, vernoemd naar de film waarin Kevin Spacey een burgerman vertolkt die openlijk flirt met een minderjarig vriendinnetje van zijn dochter.

Toch is American Beautydag niet de dag waarop mannen uit Vinexwijken massaal jonge meisjes proberen te verleiden. American Beautydag heeft met een plastic zak te maken. Zo’n plastic zak waarin Nederlandse mannen op zondagavond twee kilo bami plus saté en koe lou yuk vervoeren. Van de Chinees naar hun Vinexwoning. Vlak voor Studio Sport.

In de film zit er geen bami in de plastic zak. De zak is leeg en wordt gefilmd door de buurjongen van Kevin Spacey. De zak danst op de tonen van mystieke muziek in de wind als een slaapdronken ballerina die in het ochtendgloren het Zwanenmeer danst. Wat een verschrikkelijke zin. Maar zo is het wel. En dat gebeurt niet alleen in de film. Ook in het echte leven is er zo’n dag waarop alles wat in de zomer nog keurig op de grond bleef liggen het luchtruim boven de stoep verkiest: American Beautydag.

Hij valt in de herfst, wanneer de meisjes weer broeken dragen in plaats van rokjes. Verstandig, want dezelfde wind die dan plastic zakken en andere voorwerpen doet dansen, heeft ook zo z’n invloed op rokjes. Bovendien is het gewoon koud, een rokje in de herfst. Kou is een factor die niet heel erg van belang is bij het bepalen van American Beautydag. Regen wel. Het moet droog zijn op American Beautydag. Wanneer het regent, ga je niet naar buiten om al kuierend naar opwaaiende plastic zakjes en andere voorwerpen te kijken. Dat de zakjes opwaaien is niet voldoende; het moet gezien worden.

Daarom denk ik dat aanstaande zondag een mooie American Beautydag is. De mensen zijn vrij en volgens het KNMI is de kans op neerslag zeer gering. Er blaast windkracht vier door de straten, precies genoeg om een zakje in de lucht te houden. Trek er dus op uit zondag! En als je een opwaaiend plastic zakje achteraf niet spectaculair genoeg vond, kun je altijd nog een vlucht naar de Caraïben boeken. Daar blaast binnen afzienbare tijd, tijdens hun American Beautydag, een orkaan vast een auto de lucht in als een Patty Brard die drie flessen Chardonnay achter de kiezen heeft. Ik blijf hier. Ik vind een plastic zakje mooi genoeg.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=pGWU4QhJ4L8

Één reactie op “American Beautydag”