De shuffleknop op YouTube

Ik heb ruzie met een knop. Niet zo’n knop waar André van Duin en Ron Brandsteder in het verleden keihard op ramden wanneer ze zich afvroegen wie ze waren. De knop waarmee ik ruzie heb, is geen fysieke knop. Niet zo eentje waar je stoel van omdraait dus. Jammer, want ik zou graag zo’n groot, rood ding in huis hebben. Zelfs als ik er continu ruzie mee had.

De knop waarmee ik wel ruzie heb, kun je niet aanraken. Herstel: het kan wel, maar sorteert geen effect. Het gaat om de shuffleknop op YouTube, die je door middel van een klik met de muis kunt activeren. Wanneer je de knop activeert, worden afspeellijsten in willekeurige volgorde afgespeeld. Voor mij een uitkomst, want ik snap hippe zaken als Spotify en… – ik kan hier niet eens iets anders hips noemen – niet. Op YouTube lukt het me nog net een lijst met liedjes in elkaar te zetten en die af te spelen.

Of eigenlijk lukt het net niet. Want er is die vermaledijde shuffleknop. Om te voorkomen dat ik zeventien liedjes van Arie Ribbens achter elkaar te horen krijg – hoezeer ik Arie ook een warm hart toedraag; zeventien is wat te veel van het goede – schakel ik die knop altijd in. Daarna tik ik dan bijvoorbeeld dit stukje. Terwijl ik na een tijdje bij deze zin ben aanbeland, merk ik toch dat ik nog steeds naar Arie Ribbens zit te luisteren, het onvolprezen Was ik maar een dinosaurus in dit geval.

Hier klopt iets niet. Snel ga ik via een klik op de muis in mijn taakbalk naar het tabblad waar de YouTube-afspeellijst zich bevindt. En ja hoor; de knop is wit, waar hij grijs hoort te zijn na activering. Ahu?

Arie, ik vrees dat ik al een dinosaurus ben, maar dan op het gebied van computers en andere technologie; of die knop op YouTube heeft een eigen willetje. In ieder geval is het behoorlijk kut. De shuffleknop op YouTube is kut, zou dat geen goede titel voor je nieuwe carnavalskraker zijn, Arie? Ik zet hem in mijn afspeellijst.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Rechtsonder de witte shuffleknop, duidelijk aangegeven met een rode pijl. De rode pijl is niet aangegeven met een rode pijl.