Holland in da Hood

Acht jongemannen, waarvan er waarschijnlijk niet geheel toevallig drie uit Limburg komen. Acht jongemannen ook die zichzelf een in streetwise Engels gespelde bijnaam hebben aangemeten. Rappers dus. Nederlandse rappers, die in het kader van het RTL-programma Holland In Da Hood  negen weken lang worden gevolgd door een camera. In die periode gaan ze ‘de vibe chillen’ in L.A. en ‘het’ aldaar proberen te maken als rapper.

Kansloos, want het programma laat zich het best beschrijven als een lage-broeken-met-scheve-petjes-parade van talentlozen. RTL weet dat, de kijkers weten dat; de rappers weten dat niet. Zie hier de formule voor weer een programma waar je eigenlijk uit plaatsvervangende schaamte niet naar durft te kijken. Maar toch, in de foetushouding op de bank, met één hand half voor je ogen en de afstandsbediening in de andere hand, geef je het een kans.

Het is namelijk ook een programma waarin één van de rappers tijdens het inpakken van zijn tas voor de reis naar L.A opeens het volgende zegt: ‘M’n sokken moeten ook mee, ik kan moeilijk op blote voeten lopen daar.’ Inpaktips van een rapper, afgesloten met een ingewikkeld handgebaar en een moeilijk gezicht. Want zo doen rappers dat, na alles wat ze zeggen. O ja, en bomdiggidibombom, L.A here we come.

Ik heb de rappers wel honderd keer horen zeggen dat L.A. ernstig rekening moest houden met hun komst, vandaar dat rijmpje.

Ik heb ook één rapper horen zeggen dat hij vaak ‘in bepaalde omstreken’ optrad. Daarnaast had hij tachtig cd’s verkocht voor het lieve sommetje van vijf euro. ‘Reken maar uit,’ zei hij in de camera, waarschijnlijk omdat zo’n sommetje hem boven de scheve pet ging. Een andere rapper was in het dagelijks leven heftruckchauffeur. Een mooi beeld, iemand die met de broek op de enkels dagelijks allerlei motherfocking dozen naar hun plek represent in één of andere kutloods op een treurig industrieterrein net buiten de stad.

De mooiste beelden zaten echter gewoon in de uitzending zelf: elk shot waarbij MC Biggah, een dikke dwerg met een scheef gebit, betrokken was. Het begon met een rondleiding door z’n woning. De woning van z’n ouders eigenlijk. Een doorzonwoning met tuinkabouters in de tuin, maar toch was het een crib, waar heel veel magic gebeurde. MC Biggah liet tevens zijn boekenkast aan ons zien. Hij las veel. De biografie van Barack Obama bijvoorbeeld, die verbeterde zijn vocabulariteit. Ook hij zei tot slot, stoer in de camera kijkend, dat ze naar L.A. gingen.

Daar aangekomen, zag ik nog dat MC Biggah een plens cola over de straat gooide als eerbetoon aan de neergeschoten rapper Notorious B.I.G. Eigenlijk moest dat met alcohol, maar hij zal ook wel cola hebben gelust. Toen een andere rapper voor de camera z’n excuses aanbood aan alle Nederlandse hamburgers, omdat hij de Amerikaanse lekkerder vond, kon ik het niet meer aan. Genoeg debielentelevisie voor deze week.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Holland in da Hood”