Een ei koken

Eén van de lastigste zaken in het menselijk bestaan is het koken van een ei. Uiteraard heb ik het dan over het koken van een ei zonder dat daar een eierkoker aan te pas komt. Eierkokers zijn verwerpelijke apparaten die bij wet verboden moeten worden. Een ei kook je in een kek steelpannetje, vind ik. Ik ben een eikookromanticus. Drie eieren in een pannetje met kokend water en ik sta jankend voor het fornuis.

Omdat ik zo’n eikookromanticus ben, komt de eierkoker er bij mij dus niet in. Dat gedoe met zo’n klein maatbekertje, ik moet er niet aan denken. Dit principiële standpunt zorgt er wel voor dat ik in mijn leven al menigmaal met een te hard, of juist te zacht gekookt ei geconfronteerd ben. Want eerlijk is eerlijk, eieren koken in een eierkoker is een fluitje van een cent, terwijl het in een steelpannetje moeilijker is dan het oplossen van een Rubiks-kubus.

Het begint al met het ei in het pannetje leggen. Doe je dit te onvoorzichtig, dan komt er een scheurtje in de eierschaal, wat na verloop van tijd uitmondt in een eiwitdrama. Nu is dit probleem gelukkig vrij eenvoudig te ondervangen door het ei met behulp van een lepel in het steelpannetje te deponeren. Helaas zijn hiermee nog niet alle sores overwonnen die gepaard gaan met het koken van een ei in een steelpannetje.

Zo is er nog het belangrijkste vraagstuk omtrent het koken van een ei: wanneer is het ei goed. Bij een eierkoker weet je dat wanneer hij begint te fluiten of piepen. Steelpannetjes zijn jammer genoeg niet uitgerust met zulke geavanceerde technieken. Je zult dus zelf iets moeten bedenken. Omdat ik het een beetje stom vind om met een stopwatch bij het ei te staan, gebruik ik meestal de methode gevoel. Een vrij experimentele methode, die ervoor zorgt dat ik soms een gevecht lever met wat witgele smurrie, en een andere keer juist weer een ei met blauw eigeel leeg zit te lepelen.

Voor het lepelen kan beginnen, dient het ei overigens ook nog gekapt te worden. Over die hel wellicht in de toekomst een vergelijkbare verhelderende en belangwekende uiteenzetting als deze. Nu ga ik mijn ei uit het pannetje halen, want ik heb het gevoel dat-ie precies goed is.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

56 reacties op “Een ei koken”