De slechtste column ooit

Er ligt in het noorden weer veel groente en fruit in de schappen bij de groenteboer. Laatst kocht ik een lekkere banaan. Van groenteboer Jan Boonstra, al jaren mijn groenteboer. Hij heeft ook aardbeien, in het schap daarnaast liggen pruimen. Kort geleden lagen daar nog geen pruimen, maar volgens vaste klant Jacob Bosman was dat onterecht. Volgens hem hadden daar toen ook al pruimen moeten liggen.

Tsja, het is maar hoe je de plek van de verschillende soorten groente en fruit bij de groenteboer bekijkt. Een andere vaste klant, Roel van der Velde, zag het wat genuanceerder. Hij vond dat er wel pruimen naast de aardbeien hadden kunnen liggen, maar dat dat niet per se hoeft. Vroeger lagen er inderdaad altijd pruimen, maar daarna lagen er, volgens dezelfde van der Velde, ook wel peren. Heel logisch dus dat er niet altijd pruimen naast de aardbeien liggen. Bij de groenteboer gaat het namelijk om groente en fruit, en dat kunnen peren of pruimen zijn.

Desondanks zei Bosman dat hij pruimen mooier vond dan peren. Mooi die pruimenliefde. Helaas waren niet alle pruimen mooi, maar dat er wel mooie tussen zaten, daar was Bosman héél tevreden over. Niet altijd mooie pruimen naast de aardbeien en toch bevrediging. Het kan verkeren.

Logisch is ook dat groenteboeren oerbietjes verkopen. Het gebeurt weinig, maar het kan. Zelfs bij groenteboer John de Wolf, gewoon in een houten bak ofzo. Maar let op mijn woorden, groenteboer John de Wolf kon wel eens gaan stoppen met het verkopen van oerbietjes.

Wat ik mooi vind is dat groenteboeren ook bloemkool verkopen. Vooral groenteboer Bart van Veen, hij heeft het allemaal goed op de rails, en dit vertaalt zich in het enige dat telt en dat zijn het aantal verkochte bloemkolen. Wanneer groenteboer Willem Lanjouw niet genoeg spitskolen verkoopt, lijdt hij verlies. Zie zijn bedrijfsresultaat van het afgelopen jaar. Hoeveel radijsjes en frambozen zijn collega’s Dijkstra en Bosman ook verkochten, de zaak lijdt verlies. Omdat Willem geen spitskool verkoopt.

Meloenen zijn lekkerder dan perziken en kiwi’s zijn vies. Zo ziet u maar weer, beste lezer, er gebeurt van alles op het gebied van groente en fruit. Want wat te denken van die heerlijke winterpenen. Veel lekkerder dan gewone wortels. En dan ananas! Helemaal terug op de plek waar het hoort, namelijk aan de andere kant naast de aardbeien. Groente en fruit, het blijft mij elke week verrassen.

Verantwoording: Voor deze slechtste column aller tijden ben ik veel dank verschuldigd aan Groninger cultfiguur – laten we hem dan in godsnaam zo maar noemen – Piet van Dijk’n. Deze presentator van Radio Noord schreef een hele slechte column over het amateurvoetbal in het noorden van het land. Ik hoefde de slechts de namen van de clubs te veranderen in groente en fruit om het echt tot de slechtste column ooit te maken. Bedankt voor de inspiratie Piet!   

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

12 reacties op “De slechtste column ooit”