Een ode aan Hilaire van der Schueren

Over de held zelf is alles nu wel gezegd en geschreven, al moet me nog wel van het hart dat er op de nationale tv en in de schrijvende pers maar weinig aandacht is besteed aan het rokje dat Sjonnie in het Franse ziekenhuis aangemeten kreeg na het hechten van zijn wonden. In mijn beleving draagt een held geen rokje. Aan de andere kant, zowel Mel Gibson als Brad Pitt liepen in respectievelijk Braveheart en Troy ook de hele tijd in een rokje rond. Misschien is het toch iets voor helden. Meer dan sokken in ieder geval.

Hoe dan ook, zelfs helden kunnen niet zonder ploegleider – in het wielrennen tenminste. En Sjonnie heeft de leukste van allemaal. Hilaire van der Schueren. Een naam die net zo Vlaams klinkt als Hilaire eruitziet. Hilaire ziet er heel erg Vlaams uit. Hilaire is een guitige dikkerd wiens aangezicht onmiddellijk en voor altijd het woord ‘frietkot’ in je hoofd prent. Je ziet hem meteen staan in een iets te krap houten hutje even ten zuiden van Geraardsbergen. Een lookworst in het frituur gooien. Of hesprolletjes. En dan nog iets met ajuinen.

Hilaire zou Lambik kunnen spelen in de verfilming van het nog uit te brengen album Suske en Wiske en de Perfecte Ploegleider. Zo Vlaams is hij.

Hilaire praat uiteraard ook Vlaams. Hilaire praat zelfs zo Vlaams dat hij op de Vlaamse televisie soms ondertiteld wordt. Zonder ondertiteling is het voor een Nederlander gissen wat Hilaire zegt. Je hoort hem wel, maar je verstaat hem niet. Heel soms is horen zonder te verstaan genoeg om te beseffen dat je met een fijne vent te maken hebt. Hilaire is zo’n geval. Dat zegt veel.

Maar met ondertiteling is het nog mooier. Dan verstaan wij dat Hilaire over Sjonnie zegt dat hij na zijn val nog steeds ‘moraal als een beer heeft.’ Een nieuw beeld werpt zich op. Hilaire als beer. Een knuffelbeer. Of eentje uit een tekenfilm, die constant met z’n hand in een pot honing zit. Hilaire is lief. Ik wil trouwen met Hilaire. Helaas voor mij zal Hilaire al wel vele jaren gelukkig getrouwd zijn met een Geertrui of een Veerle. Koester hem, Geertrui of Veerle!           

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.