Herbert en Maarten in Frankrijk (etappe 1): Benzine tanken

Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot doen nu al een aantal jaren op verschrikkelijke wijze verslag van de Tour de France. Herbert vertelt op een onuitstaanbare manier allerlei feitjes (vaak zes keer hetzelfde feitje per etappe) – het liefst over kastelen – en Maarten verbaast zich over alles. Echt alles. Samen herkennen ze bijna geen enkele renner en snappen ze niks van wielrennen. Ondertussen doen ze in Frankrijk natuurlijk ook nog de alledaagse dingen. Vandaag gaan ze benzine tanken.

Maarten: ‘Herbert, kijk nou jongen, die benzinemeter zit daar achterstevoren in het dashbord om de versnellingspook te vragen! Jongens toch. Dat heb ik nog nooit gezien, zo’n metertje die zich daar als een bang visje in een aquarium met een hele grote kreeft erin achter het plastic van het dashboard verschuilt. Ongekend!’

Herbert: ‘We moeten inderdaad maar even gaan tanken. Maarten, wist jij trouwens dat het woord benzine z’n oorsprong vindt in het woord benzoë, wat de hars is van een benzoëboom. Over bomen gesproken: ooit dronk de Algerijnse wielrenner Abdel Kader Zaaf een fles wijn leeg tijdens een etappe, waarna hij onder een boom ging zitten om z’n roes uit te slapen. Eenmaal weer wakker vervolgde hij zijn weg in de verkeerde richting. De hoofdstad van Algerije is overigens Algiers, een stad die in 944 na Christus is gesticht door Buluggin ibn Ziri, zoon van de stichter van de Ziriden dynastie.

Maarten: ‘Herbert man, terwijl jij hier over onbeduidende Arabieren zit te ouwehoeren, rij je gewoon dat tankstation voorbij. Dat is toch niet te geloven! Naast ons een tankstation dat zich de verfbladders uit de voegen stoempt en jij hebt het over ene Bulluggin ibn Ziri. Ik kan daar niet bij…’

Wat Herbert en Maarten niet doorhadden, was dat ze op het moment dat Maarten over de benzinemeter begon voor een rood stoplichten stonden te wachten. Het was dus niet de benzinemeter die op nul stond, maar de toerenteller. Evengoed keerde Herbert de auto, en stonden ze even later met een meer dan halfvolle tank bij het tankstation dat zich de verfbladders uit de voegen had gestoempt.

Maarten, terwijl Herbert de slang erbij pakt: ‘Kijk nou toch, hoe die slang Euro 95 sans plomb in onze benzinetank verdwijnt; alsof-ie op dinsdagmorgen even een krantje zit te lezen met een glaasje jus erbij. Wat een gemak. Dat kan toch helemaal niet! Je ziet die andere slangen harken in hun houder en denken van: poeh…die slang Euro 95 sans plomb piert ons er hier gewoon regulier af.’

Herbert: ‘Die slang geeft er inderdaad een goeie snok op. Maarten, wist jij trouwens dat de Algerijnse wielrenner Abdel Kader Zaaf geen glaasje jus d’orange dronk, maar eens zijn dorst met een hele fles wijn leste, waarna hij onder een boom ging zitten om z’n roes uit te slapen. Eenmaal weer wakker vervolgde hij zijn weg in de verkeerde richting. De hoofdstad van Algerije is overigens Algiers, een stad die in 944 na Christus is gesticht door Buluggin ibn Ziri, zoon van de stichter van de Ziriden dynastie.

Na deze anekdote vervolgden Herbert en Maarten hun weg. Niet heel erg lang, want uiteraard had er geen Euro 95 sans plomp in de auto gemoeten, maar diesel.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

4 reacties op “Herbert en Maarten in Frankrijk (etappe 1): Benzine tanken”