Bierdouche

AZ wil dat de KNVB maatregelen neemt tegen Willem II omdat de supporters van Willem II AZ-trainer Gertjan Verbeek na afloop van de wedstrijd tussen beide ploegen op een bierdouche getrakteerd hebben. Een bierdouche is een eufemisme voor iemand collectief zeiknat gooien met dood bier en er dan hard bij joelen.

Een bierdouche is eigenlijk een hartstikke logisch gevolg van heel veel bier drinken. Op een gegeven moment heb je geen zin meer in bier en wil je vanwege het inmiddels tot ongekende hoogte gestegen alcoholpercentage in je bloed rare dingen doen. 1 en 1 is 2, ook bij bezopen mensen; daar vliegt het overbodige glas dood bier al in de richting van het bierdoucheslachtoffer.

In dit geval was dat Gertjan Verbeek. Een prima bierdoucheslachtoffer. Al had het ook minder goed kunnen aflopen voor de supporters van Willem II. Gertjan Verbeek staat bekend als Rambo, dus een Alphen aan de Rijn-scenario lag op de loer. In plaats daarvan liep Gertjan waarschijnlijk stoïcijns door richting de bus, na bekogeld te zijn met honderd bier. Een voetbaltrainer die de supporters van de tegenpartij neermaait met een machinegeweer, zoiets komt vroeg of laat in het nieuws.

Stoïcijns doorlopen dus. Of eigenlijk quasistoïcijns doorlopen. Dat kun je aan Verbeek wel overlaten. Net doen alsof het hem allemaal niets doet, dat is een beetje de standaard gezichtsuitdrukking van Gertjan Verbeek. Daarom is hij ook zo’n goed bierdoucheslachtoffer. Het gooit heerlijk bier op iemand die net doet alsof er niet zojuist veertig liter plakkend geel spul over hem heen is gekomen. Zo’n reactie zorgt bij de biergooiers voor de meeste voldoening. Je kunt nog beter je doorweekte kleren uittrekken en in je onderbroek een potje gaan janken dan net doen alsof er niets gebeurd is.

Net doen alsof er niets gebeurd is, terwijl het bier dat van je afdruipt een spoor vormt waarmee Klein Duimpje altijd de weg weer terug had gevonden, is echt een slecht idee. Maar Gertjan kan niet anders. Openlijk accepteren dat hij met bier is bekogeld, voelt voor Verbeek als een nederlaag. Het tast z’n mannelijkheid aan.

Wat je dan te zien krijgt is schitterend: een man in een nat, stinkend pak die met een gezicht getekend door ingehouden woede in de bus stapt. Hij gaat voorin zitten, daar waar de stoere trainer hoort te zitten. Achter hem lachen de spelers hem stiekem uit, omdat het haar van Gertjan Verbeek er, nadat er veertig liter bier overheen is gegooid, nog meer uitziet als een nucleaire ramp.

Overigens had Gertjan Verbeek met de uitspraken die hem deze bierdouche opleverde – dat Willem II een waardeloos team is – groot gelijk. Daar verandert een bierdouche niets aan.

Volg ons op Twitter of u krijgt van ons een bierdouche!