Doventolken

De grappigste mannetjes/vrouwtjes die er zijn, vind ik doventolken. Het zijn namelijk stuk voor stuk vakidioten. Een doventolk zal zich er nooit met een Jantje van Leiden vanaf maken. Vol overgave beeldt de doventolk de gekste dingen uit. Om de doven ook maar onderdeel te laten zijn van de maatschappij. Dat ze zelf een beetje voor lul moeten staan, hebben ze graag voor dat nobele streven over.

Want dat vind ik wel, dat ze een beetje voor lul staan tijdens het uitoefenen van hun beroep. Dat komt door dat hysterische gedoe van ze. Het gezwaai met de armen, het overdreven articuleren van lucht; ik zou er knettergek van worden als ik doof was en naar zo’n pipo zat te kijken. Alsof er continu een Adolf Hitler in je oren staat te tetteren, zo moet het voelen voor die zielige doven. Ben je al doof, staat er in de rechterbenedenhoek van het tv-scherm ook nog steeds iemand met z’n armen te wapperen en een vis op het droge na te doen.

Zo’n doventolk op tv doet mij ook altijd afvragen of doven stiekem toch niet totaal van de pot gerukt zijn en massaal aan analfabetisme lijden. Ondertiteling lijkt me namelijk een stuk eenvoudiger dan zo’n mafkees op komen laten draven die een potje Hints voor gevorderden gaat staan spelen. Maar lezen kunnen de doven blijkbaar niet. Of ze zijn er te lui voor, dat kan natuurlijk ook. Dat eeuwige gefiets op die driewielers van ze duidt een beetje op het laatste. Erg makkelijk hoor, terwijl de normale mensen gewoon hun best moeten doen niet te vallen, je hele leven lang met een extra wiel rond blijven rijden!

Zulk gedrag verdient het om een groot deel van de dag een hysterische gek om je heen te hebben die van alles uitbeeldt. Daarom overweeg ik ook doventolk te worden en dan een doof iemand helemaal gek te maken. Ik zal geen moment van zijn zijde wijken. Als hij in de supermarkt een biefstukje uit de schappen haalt, zal ik vlak voor z’n neus een koe na gaan doen en als de door mij geselecteerde dove op z’n driewieler voor het stoplicht staat te wachten, ga ik naast hem staan om met veel speeksel het woord ‘rood’ in z’n gezicht te luchtarticuleren. Net zolang tot het groen wordt.

Nog even een maandje goed kijken naar de andere doventolken op tv en ik kan aan de slag gaan. Ik heb er zin in. Kijken of de dove mij ook zo grappig vindt als doventolk.

Geen idee hoe je Twitter uitbeeldt, maar: volg ons!