Cyprus lijkt op een mislukte oliebol

Om de stelling in de titel te duiden, zal ik eerst met jullie moeten bespreken wat precies een ‘mislukte oliebol’ is. Het begrip ‘mislukte oliebol’ heeft niets te maken met de smaak van de oliebol. Daar heb ik geen verstand van. Alles wat uit het frituur komt, vind ik lekker. Behalve uiteraard nasischijven, bamiballen en de producten die ik schaar onder de vrij brede noemer ‘vegetarische rommel’. In die laatste categorie de kaassoufflé weer uitgezonderd.

Nu duidelijk is geworden wat ik allemaal wel en niet pruim uit het frituur, maar er nog altijd grote onduidelijkheid bestaat over wat ik een mislukte oliebol vind, wordt het misschien tijd om zonder al te veel omhaal uit de doeken te doen wat ik daar mee bedoel. Het heeft met de vorm van de oliebol te maken.

De vorm van een mislukte oliebol is niet mooi rond, maar een beetje afgeplat. Alsof er een dik wijf bovenop heeft gezeten. En er zit een piefje aan. Dat is ook heel erg belangrijk. Het piefje is handig omdat je de oliebol er aan vast kunt pakken wanneer je hem op wilt eten, maar een goede oliebol heeft geen piefje. Dat zal elke oliebollenbakker bevestigen. Toch zitten er in elke zak oliebollen wel een paar van die mislukte exemplaren.

Nu de term ‘mislukte oliebol’ door mij is gedefinieerd, is het tijd een blik te werpen op de landkaart en te zien dat er in de Middellandse Zee een eiland ligt dat precies voldoet aan de voorschriften van de mislukte oliebol: Cyprus. Cyprus ziet eruit alsof er een dik wijf bovenop heeft gezeten en het heeft een piefje. Er rest nog maar één conclusie: Cyprus lijkt van boven op een mislukte oliebol.

Tja Italië, daar lig je dan met je laarsvorm. Een mislukte oliebol, zo wil je er als land uitzien. Vooral vanwege het piefje. Of zoals de Cyprioten het noemen: Karpasia. Maar ik noem het schiereiland gewoon Piefje. Ooit wil ik naar Piefje toe en dan a la Leonardo Di Caprio in Titanic roepen: ‘I’m King of the Piefje!’ Het zou ideaal zijn als dit rond de jaarwisseling zou kunnen plaatsvinden en – al is het zeldzaam op Cyprus – het sneeuwt. Dan is het net alsof God een grote bus met poedersuiker over me heen strooit.

Voor je naar Cyprus als mislukte oliebol gaat kijken; volg ons op Twitter!

Cyprus, met piefje:


8 reacties op “Cyprus lijkt op een mislukte oliebol”