Het haar van Matthijs

De afgelopen dagen was het in Libië hét gespreksonderwerp: het haar van Matthijs. Tussen het onhandig schieten op huurlingen met waardeloze geweren en kanonnen door, konden de opstandelingen het maar over één ding hebben. Zou hij het doen? Zou Matthijs van Nieuwkerk zijn kop kaal scheren als ADO Den Haag vijfde werd in de Nederlandse eredivisie?

Het laatste nieuws is dat hij het wel gaat doen. Hoe is nog niet bekend, maar het ligt voor de hand dat één en ander verpakt gaat worden in een televisiemarathon op Nederland 3. Dat iedereen die ooit een boekje heeft mogen promoten in De Wereld Draait Door één haar uit Matthijs z’n hoofd mag trekken. Na drie uur is Matthijs dan kaal en leest Nico Dijkshoorn een lang gedicht voor dat hij tijdens de uitzending heeft geschreven over de steeds kalor wordonde schedol van Matthijs. Marc Marie Huijbregts verzorgt de hapjes tijdens de uitzending. Na de uitzending verzorgt hij ook de pruik voor Matthijs.

Die heeft Matthijs wel nodig. Zelf zei hij al dat het hem zwaar zou vallen, zo zonder haar. Dat is nog zacht uitgedrukt. Matthijs is niets zonder haar. Zijn succes is gebaseerd op z’n haar. Zonder haar is Matthijs Gaston Starreveld, en staat hij binnen mum van tijd lachend als een boer met kiespijn gouden enveloppen uit de te delen aan dikke wijven in een doorzonwoning.

Van een autocue voorlezen met de snelheid van het licht; het zit er niet meer in voor Matthijs wanneer hij eenmaal is gekortwiekt, dat weet ik zeker. Matthijs’ magie zit ‘em in die weelderige lokken. Zelf denkt hij misschien nog dat het z’n te strak zittende Italiaanse maatpakken zijn, maar dat is gelul. Het is z’n haar. Geen gast laat zich toch nog brutaal interrumperen door een gemillimeterde Van Nieuwkerk?

Uitleg lijkt me overbodig. Al is het maar omdat ik echt geen enkel rationeel argument voor die retorische vraag heb. Het is een gevoel, kun je dan opschrijven. Velen komen ergens mee weg door te zeggen of te schrijven dat iets een gevoel is. Ik probeer het nu ook. We zullen zien of mijn gevoel juist is als ADO Den Haag op 15 mei definitief de vijfde plaats op de ranglijst inneemt en men onder aanvoering van Lex Immers luid zingend op het-haar-van-Matthijs-van-Nieuwkerkjacht gaat.

Volg ons op Twitter of we scheren u kaal!

7 reacties op “Het haar van Matthijs”