De mier

Het gekste aan een mier vind ik dat hij uit drie afzonderlijke delen lijkt te bestaan. Je hebt een hoofd, een middenstuk en een ontzettend dikke reet. Een mier is met die reet een beetje de gezellige Surinaamse vrouw uit de Bijlmer onder de dieren. Alhoewel, erg gezellig vindt men de mier over het algemeen niet. Eigenlijk vindt men het maar een fascist.

Die naam heeft de mier gekregen doordat mieren altijd alles samendoen en er één duidelijke leider is, de Koningin. Nu ben je wanneer je dingen samendoet, geleid door één charismatisch leider, niet meteen een fascist; daarvoor hoef ik alleen maar even op de smurfen te wijzen. Die blauwe wezentjes doen van alles samen, maar toch staat Grote Smurf nou niet bepaald bekend als een klein Hitlertje.

Klein Hitlertje of niet, Grote Smurf kan wel door één enkele mier worden opgetild. Een mier is namelijk in staat tien keer z’n eigen lichaamsgewicht te tillen. En ik stel me zo voor – er zijn bij mijn weten geen officiële gegevens over bekend – dat een smurf precies tien keer zo groot is als een mier. In andere bronnen op het internet is een mier zelfs in staat vijftig keer z’n eigen lichaamsgewicht te tillen. In dat geval stel ik me zo voor dat een smurf wel vijftig keer zo groot is als een mier.

Het eerste zou echter ietsje logischer zijn, want in het geval een smurf liefst vijftig maal zo groot is als een mier, zou hij waarschijnlijk ook niet door een waterkraan kunnen. Hetgeen Vader Abraham tot een vieze vuile leugenaar maakt. En dat wil ik Vader Abraham niet aandoen. Nu Vader Abraham op deze manier dit stukje is binnengeslopen, werpt zich automatisch de volgende vraag op: hoeveel mieren heb je nodig om Vader Abraham op te tillen? Een zeer belangrijk vraagstuk, waar ik vermoedelijk de volgende twee alinea’s aan ga wijden.

Ik schat een beetje in dat Vader Abraham zo’n 1,86 meter is. Vader Abraham is een redelijk slanke man. Deze twee gecombineerd maakt dat hij ongeveer 83 kilo is. Een mier weegt volgens een werkstuk dat door drie 3 VWO-leerlingen in 2004 gemaakt werd, en op internet gezet werd, een paar milligram. Een paar milligram is in mijn belevingswereld twee milligram. Twee milligram vermenigvuldigd met tien is twintig milligram. Een hoofdrekenwonder, dat ben ik.

Maar zelfs ik kan het niet allemaal uit m’n hoofd, dus daarom volgde er een onnavolgbare berekening op mijn mobiele telefoon die het getal 4.150.000 opleverde. Zoveel mieren heb je nodig om Vader Abraham op te tillen wanneer hij weer eens naar huis moet worden gebracht omdat hij laveloos op de bar van een klein café aan de haven ligt en niet meer kan lopen. Tel daar nog een zootje mieren voor z’n baard en z’n bolhoed bij op, en u heeft door dit stukje geleerd dat u maar beter altijd vijf miljoen mieren op zak kunt hebben wanneer u een klein café aan de haven bezoekt. Een wijze les.

Een andere wijze les: volg ons op Twitter!

4 reacties op “De mier”