Het gedoe met rokjesdag

Het is jammer dat Martin Bril dood is. Niet alleen omdat hij er niet meer is, maar ook vanwege het gedoe met rokjesdag. Sinds Martin Bril ons ontvallen is, kan de zon niet achter een wolk vandaan komen of iemand begint erover. Ook vandaag, een dinsdag met veel zon, en nota bene Internationale Vrouwendag, zullen wel weer een hoop mensen met het erfgoed van Martin Bril aan de haal gaan en beginnen over rokjesdag. Of nog erger, zelf iets op papier zetten over rokjesdag.

En ja, ik maak me er nu zelf ook schuldig aan. Alhoewel ik het eigenlijk niet over rokjesdag zelf wil hebben, maar meer over de mensen die er – bijvoorbeeld – vandaag al over beginnen. Die mensen moeten tot de orde geroepen worden. Dus dan mag het. Ik verwacht geen Martin Bril-spook onder m’n bed vannacht, die mij weer tot de orde roept.

Dat ik de mensen die vandaag over rokjesdag beginnen tot de orde roep, is namelijk volledig terecht. Zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt ook één rokje nog geen rokjesdag. Nee, Bril definieerde het ooit anders: ‘Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen’. Er zullen vandaag best een paar vrouwen een rokje uit de kast trekken, maar de meesten laten het rokje – terecht – nog lekker liggen. Dat scheelt benen scheren en een blaasontsteking. Geen rokjesdag dus. Zelfs bij lange na niet.

Wie vanochtend op de fiets zat zal geconstateerd hebben dat het nog gewoon een ouderwetse met-bevroren-ballen-op-het-zadel-dag was. Een dag die ik zelf eens bedacht, toen ik met min tien op een fietszadel zat en mijn ballen waren bevroren. Wanneer een man met bevroren ballen op z’n fietszadel zit, kunnen rokjes hem weinig schelen.

Sowieso is die hele rokjesdag al een beetje een achterhaald principe in het zwaar geïslamiseerde Nederland. Je komt, al is het buiten 30 graden Celsius, toch alleen nog maar vrouwen in boerka tegen op straat? Bovendien, willen we überhaupt wel vrouwen in rokjes zien? De meesten hebben benen als varkens en spataders die samen een miniatuur Nijldelta vormen.

Doe mij in plaats daarvan maar gewoon een dikke man die in z’n betegelde tuintje zonder shirt aan het ene na het andere biertje achterover giet. Nog een dag die ik bedacht: blote bastendag. Want dat kan dus ook; je eigen dag bedenken. En het mooie is, die mag je uitroepen wanneer je wil. Je hebt ‘em zelf bedacht. Dus trek een clownspak aan en noem het clowntjespakkendag (valt vermoedelijk samen met carnaval), maar blijf van rokjesdag af!

In uw clownspak kunt u natuurlijk wel twitteren; volg ons!