Evacueren kun je leren

In een poging om Nederland weer terug te geven aan een Nederlandse man en het buitenland aan een buitenlandse man, zijn drie militairen gevangen genomen door boef en kolonel Kaddafi (zat er in plaats van een kolonel Mustard een kolonel Kaddafi in Cluedo, dan was het een erg eenvoudig spel geweest, vermoedelijk met nog wel wat gekkere moordwapens dan een kandelaar). De militairen landden met hun helikoptertje te midden van een legertje hysterische Kaddafi-aanhangers. Een hele slechte evacuatie.

Het eerste wat je op een evacuatiecursus zou moeten leren, is dat je je helikopter niet moet parkeren in een veldje waar dertig mannen met geweren in de lucht staan te schieten. Sowieso vond ik het al een lullig helikoptertje. Mocht ik in de woestijn staan te wachten op een evacuatie, dan zou ik hevig teleurgesteld zijn als ze hiermee op de proppen kwamen. Ik zou niet eens instappen denk ik. Nee, ik zou zeggen: ‘Heel vriendelijk van u, maar ik wacht wel even op de volgende evacuatiemogelijkheid’, dan een slokje van m’n fles Punica nemen en daarna een lekker tukkie gaan doen.

Misschien wachten tot er eens een Brits vliegtuig op komt dagen. Die stuurden de afgelopen dagen drie keer een Hercules-vliegtuig naar Libië om in het geniep mensen mee te evacueren. Een Hercules, dat klinkt precies als wat het is: een 22.000 kilo wegend monster dat veel lawaai maakt. Daar wil je mee geëvacueerd worden. Een paar honderd gelukkigen overkwam het. Ze konden bij klaarlichte dag ergens bij een landingsbaan gaan staan en werden opgehaald. Door een vliegtuig van 22.000 kilo. Dat veel lawaai maakt. Die evacuaties slaagden. Die met het Nederlandse helikoptertje niet.

Nederlanders kunnen niet goed evacueren en Britten kunnen wel goed evacueren, is de enige conclusie die je uit deze feiten kunt destilleren. Weet je wie er ook goed konden evacueren? De Duitsers. Zo ergens halverwege de vorige eeuw hebben die een evacuatie op poten gezet die z’n weerga niet kent in de geschiedenis van de mensheid. Niet zomaar met een helikoptertje wat in de rondte vliegen; nee, het was een evacuatie met structuur. Met treinen en kampen enzo.

Nog nooit van deze grootschalige evacuatie gehoord? Gek. Misschien kan modeontwerper John Galliano u even bijpraten…

Voor u John Galliano zijn liefde voor Hitler hoort verklaren; volg ons op Twitter!

John Galliano verklaart zijn liefde voor evacuatiedeskundige Hitler en zegt nog wat dingen…

5 reacties op “Evacueren kun je leren”