As snuiven

Soms droom ik even weg, en denk ik mezelf een bivakmuts op m’n hoofd. Die staat me dan uiteraard heel goed, maar hij zorgt er ook voor dat ik mezelf in het huis van een ander zie. Dat doe je namelijk met een bivakmuts op je hoofd: inbreken. Hij had beter een inbreekmuts kunnen heten. Bivakken, wat is dat eigenlijk? En waarom moet je er een muts bij op? Vragen, allemaal vragen…

Wat inbreken is weet ik wel; dan verschaf je jezelf wederrechtelijk toegang tot het huis van een ander. Je doet er een muts bij op om niet herkend te worden door de buurman die toevallig met z’n hond langs komt lopen. Meestal breek je in om de huisraad van degene tot wiens huis je jezelf wederrechtelijk toegang hebt verschaft in een bestelbusje met Pools nummerbord te flikkeren.

Het kan echter ook anders. Inbreken en tv’s of laptops meenemen is iets uit de vorige eeuw. Een beetje inbreker staat tegenwoordig met z’n neus boven een urn, en snuift zo de as van een voormalige bewoner van het pand waar hij zich wederrechtelijk toegang tot heeft verschaft naar binnen. Het nieuwe inbreken. Tja, wat zou je ook allemaal dure elektronica in een bestelbusje met Pools kenteken staan te gooien als je ook gewoon as kunt snuiven.

As snuiven, het wordt nog wel eens onderschat, maar in de top 2000 van zaken die je tussen je neusschot wil hebben, staat as toch zeker op een verdienstelijke 1865ste plaats. Net na snot, maar nog voor boormachines, plutonium en elektrische dekens. Wanneer je dus als inbreker tegen zo’n geile urn aanloopt, kun je weinig anders dan de inhoud ervan in één grote snuif door je neusgaten jagen. Je wordt op inbrekersbeurzen niet meer serieus genomen als je het niet doet.

Tja, het voorgaande was natuurlijk allemaal ironisch bedoeld. As snuiven is best een beetje gek. Zeker als je aan het inbreken bent, dan zou je denken dat je wel druk bent met iets anders dan je neus vol te stoppen met de verbrande overblijfselen van een overledene. Toch is het goed dat je af en toe zo’n mal nieuwsfeitje tot je neemt. Het doet je beseffen dat de familie van André Hazes zo gek nog niet was toen ze zijn as in een vuurpijl stopten en de lucht in schoten.

Het kan altijd gekker, daar komen we nog wel achter als Knorr of Honig pakjes met as gaat produceren, die u dan, uiteraard met een courgette erbij, door de pasta kunt gooien.

Als u tussen het snuiven van as even tijd heeft, volg ons dan op Twitter!

Één reactie op “As snuiven”