Hein Otterspeer

Een nieuwe schaats-ster aan het firmament dit nog prille schaatsseizoen, en hij heeft nu al mijn hart gestolen: Hein Otterspeer. Hein hoefde daar niet bijzonder veel voor te doen. Eigenlijk was gewoon Hein Otterspeer heten al genoeg. Wat een fantastische naam. Alle mensen die niet Hein Otterspeer heten, zouden jaloers moeten zijn.

Of Hein nu rondjes 28, 29, 30 of 67 rijdt, het maakt me niet uit. Zolang Hein Otterspeer maar Hein Otterspeer blijft. En dat zit er dik in. Eens een Hein Otterspeer, altijd een Hein Otterspeer, zoals ik sinds kort wel eens zeg of schrijf. En dat zeg of schrijf ik graag, maar dat was u misschien al wel duidelijk geworden. Ja, Hein Otterspeer, ik kan het niet vaak genoeg opschrijven.

Je gaat ook vanzelf harder schaatsen als je Hein Otterspeer heet. Had Sven Kramer Hein Otterspeer geheten, dan was Sven Kramer nog veel vaker wereldkampioen geweest. Of uhh, ja, Hein Otterspeer in dat geval dus. Hein wisselt ook nooit verkeerd. Dat komt door z’n naam. Als je Hein Otterspeer heet, ga je niet zomaar in een verkeerde baan rijden. Hoe druk je coach ook staat te gebaren. Zo werkt dat nou eenmaal.

Nu is Kramer ook wel een hele slechte naam. Wat voor kramer? Een marktkramer? Heel onduidelijk allemaal. Met Hein Otterspeer is dat anders. Een otterspeer is een speer om otters mee dood te gooien. Zo klaar als een klontje. Terwijl ik dit schrijf, zie ik Hein al met lieslaarzen aan en een speer in z’n handen door de Biesbos struinen om zoveel mogelijk van die vervelende otters een enkeltje otterhemel te geven.

Daarna bakt Hein de otters in een grote koekenpan. Medium rare en met een muntsaus die is aangemaakt met wilde vijgen. Zo smaken otters nu eenmaal het beste, daar kan Hein verder ook niks aan doen. Toe neemt hij een bavarois van otterspeer; een prima peer om bavarois van te maken. Als Hein Otterspeer dan 300 gram ottervlees en een toetje heeft gehad, gaat-ie weer schaatsen, want dat doet hij toch het liefst. Het opnemen tegen figuren met alledaagse namen als Jan Bos, Simon Kuipers en Stefan Groothuis.

Eigenlijk is het een schande dat die op dezelfde baan mogen rijden als Hein Otterspeer, en hem vaak ook nog verslaan. Maar ja, schaatsen draait om tijd en niet om de esthetiek van een naam. Naast de dokter bibberregel is dat ook iets om eens naar te kijken, lijkt me. Of niet, Wopke?