Friezen

Over het algemeen ben ik niet zo’n voorstander van generaliseren, maar voor één bevolkingsgroep maak ik graag een uitzondering: de Friezen. Dat doe ik omdat ze zelf over een zelden vertoond superioriteitsgevoel beschikken. En omdat ik generaliseer, bedoel ik hierbij dus nadrukkelijk elke Fries. Ook jij, Earke Klidderinga uit Aldtsjerk!

Vanwege dat superioriteitsgevoel zie ik het als mijn morele plicht om wat tegenwicht te bieden. Want wat zijn ze allemaal, echt allemaal dus, trots een Fries te zijn. En wat hebben ze allemaal ongelijk. Om gelijk maar even de knuppel in het hoenderhok te gooien: de laatste keer dat er iemand zo ontzettend ongelijk had, droeg hij een klein snorretje, schreeuwde hij heel hard en waren we er wereldwijd wel een jaartje of vijf zoet mee.

Zo, nu zijn we de Friezen wel kwijt denk ik. Kunnen we ze lekker een beetje af gaan zeiken. Friezen dragen geen klein snorretje, en schreeuwen niet heel hard. Nee, ze hebben allemaal een hele grote rode neus en praten onverstaanbaar. Die rode neus hebben ze omdat ze 24/7 met een heupfles Beerenburg op zak lopen. Door continu bezopen te zijn, vergeten ze wat voor triest figuur ze eigenlijk zijn.

Dat onverstaanbaar praten houdt daar ook verband mee. Als je zo veel Beerenburg drinkt, klink je op den duur vanzelf als een Fries. Bij ieder ander zouden we dat gewoon dronkemansgelal noemen, bij Friezen is het opeens een taal. Daar heb ik nog nooit wat van begrepen, waarom dat gekke gebrabbel van ze een taal is. Eén keer probeerde een Fries het me uit te leggen, maar van zijn betoog heb ik geen woord verstaan. Daarna sloeg ik hem zo midden op z’n rode neus. Moet-ie maar verstaanbaar praten, toch?   

De belangrijkste exportproducten van Friesland zijn een weerman met Zeeman-kleding aan, en een schaatstocht die al ruim tien jaar niet meer gehouden is. Ja, en pompeblêden…Daar doen ze ook altijd heel interessant over. Met een dakje op de e en al. Op elk stuk stof dat in Friesland wit en blauw gestreept is, staan wel een paar van die dingen. Weet u wat een pompeblêde is? Dat is gewoon een blaadje van een lelie. Typisch Fries om daar weer zo’n heisa over te maken.

Weet je wat je ook nog hebt in Friesland? Meren. Daar zeilen de Friezen op met hun boten. En de Friezen zouden geen onuitstaanbare Friezen zijn als ze daar ook weer niet wat geks mee doen. Het zijn namelijk geen normale boten, die door de Friezen worden bevaren. Nee, ze varen allemaal op een skûtsje. Een boot met een platte bodem en twee gekke roeren aan de zijkant. Tsjongejongejonge, wat een aandachttrekkerij…

Nou, dan denk je dus alles wel een keer gehad te hebben met die Friezen, maar niks ervan. Heet er opeens weer zo’n figuur Wigbolt. Wigbolt! Wat ben ik op dat soort momenten blij dat ik een Groninger ben, waar niks boven gaat. En die Friezen krijgen mij er ook niet onder.

11 reacties op “Friezen”