‘Kees moest poepen’

Ik vind het nu al de mooiste quote van het seizoen, ‘Kees moest poepen’. Hij werd uitgesproken door John Karelse, ad-interim trainer van NAC. Het ging niet over z’n vijfjarige zoontje, maar over middenvelder Kees Luijckx. Hij had last van z’n darmen en moest zo halverwege de tweede helft van de wedstrijd NAC – NEC opeens poepen. Tja, dat kan natuurlijk. Als coach geef je dan na de wedstrijd even uitleg aan het verzamelde journaille.

Sowieso zouden meer coaches zich met de stoelgang van hun spelers moeten bemoeien. Het lijkt me vooral iets voor Fred Rutten. Nadat hij zich eerder dit seizoen al nadrukkelijk met de haardracht van Ola Toivonen bemoeide, is het een kleine stap. Ik zie het hem zo in kapitale letters en met drie uitroeptekens erachter op een flip-over ergens in een kleedkamer op de Herdgang schrijven: MEER VEZELS!!! En dan daarna een paar volkoren biscuitjes uitdelen aan Jonathan Reis.

Bij Louis van Gaal zie ik op de één of andere manier voor me dat zijn spelers elke ochtend een potje met wat ontlasting van de dag ervoor in moeten leveren. Elke dag na de training gaat hij de potjes samen met assistent Andries Jonker in z’n kantoortje analyseren: ‘Kijk Andries, van Bommel heeft gisteren maïs gehad’. Andries knikt instemmend en maakt ondertussen aantekeningen: van Bommel = maïs, goeie dikte. Op naar het volgende potje.

Dat Kees Luijckx afgelopen zaterdag middenin een wedstrijd het toilet opzocht, zou wel eens een revolutie kunnen betekenen in hoe er over poepen in het voetbal gedacht wordt. Met name voor Clarence Seedorf zou dit goed nieuws zijn. Ik vind al jaren dat hij over de velden loopt alsof hij elk moment een enorme bolus kan gaan draaien. Doe het gewoon, Clarence, doe het! Na afloop nog een druk gebarende Italiaan die tegen de RAI zegt: ‘Clarence aveva a poppa!’ *. Het lijkt me schitterend.

Ik denk zelfs dat het Nigel de Jong enorm zou helpen. Ledig vlak voor de wedstrijd eens goed je darmen en je vliegt nooit meer als een idioot op allerlei benen af. Lege darmen geven rust. In plaats van een doldrieste tackle blijf je dan gewoon staan en wacht je tot je tegenstander iets stoms doet – dan doen ze vrijwel altijd. Daarna pak je rustig de bal af en geef je hem aan iemand die er wat mee kan. Met lege darmen kan het.

Mocht Nigel de Jong mijn advies opvolgen dan zie ik hem binnen de kortste keren weer in een oranje shirt. Misschien wel in Kiev tijdens de finale van het EK 2012. In de 67e minuut loopt hij plotseling naar de kleedkamer. Twee minuten later komt hij met lege darmen terug en ontfutselt Xavi heel rustig de bal. Hij levert hem in bij Rafael van der Vaart, die hem uiteraard op fantastische wijze in de kruising krult. 1-0. Op dat moment spring ik op van mijn stoeltje, juich, en hou een spandoek met de tekst waar het allemaal mee begon omhoog:‘Kees moest poepen’.        

* Dat is Google-translate-Italiaans voor: Clarence moest poepen.

8 reacties op “‘Kees moest poepen’”