Bericht uit Duitsland: Woche 38

Het is september, traditioneel de maand van het oktoberfest. Klinkt gek maar is niet minder waar. De Duitsers, of zoals Rinus Michels zo mooi zei, ‘de Duitsers’, zijn een traditierijk volkje, en dat zijn ze.

Veel van deze tradities begrijpen ze zelf ook niet, getuige de veelgehoorde vraag, ‘hebben jullie in Nederland ook een oktoberfest’? Daar gaan ze dus gemakshalve voorbij aan de oorsprong van het oktoberfest.

De oorsprong ligt namelijk in het volgende. De, om zijn geilheid bekend staande, kroonprins Ludwig  wilde met zijn Therese trouwen. Hij deed dit ook teneinde haar duftig te kunnen rampeneren en liet vervolgens de bevolking wekenlang bier drinken in tentjes in Beieren om dit te vieren. Dit klinkt als een fijne kroonprins, en dat was het ook. Hoewel onze kroonprins door het leven gaat als prins pils heb ik daar nooit een biertje van gehad. Het is dan ook geen fijne kroonprins. Ook lang niet zo geil, denk ik, als Ludwig.

Tradities zijn net zigeuners, ze zijn overal te vinden en verplaatsen zich met groot gemak. Ook zijn beide hardnekkig. Het is niet voor niets dat de Duitsers graag een zigeunerschnitzel eten. Zo kon het gebeuren dat er ook in het hoge noorden van Duitsland, te weten Georgsdorf, een oktoberfest plaatsvond. Dat was vanzelfsprekend een slap aftreksel van het origineel (dit is een vermoeden van Bundesharry, hij is nooit bij het origineel geweest, red.) maar niet minder mooi (opnieuw een vermoeden, red.).

Er werd bier gedronken tot ze er bij neervielen, in eenheden van een liter. Dat zijn fijne eenheden. God zou toch wel een andere eenheid dan liter hebben uitgevonden als hij niet zou willen dat bier in deze eenheden werd gedronken, verdomme! Wat dat betreft zijn God en ik litermaatjes. Dat wilde ik al een tijdje kwijt.

Wat overigens heel gek was om te zien was dat er niet grote hoeveelheden schnapps werd gedronken. Dat hoort overal bij, behalve bij het oktoberfest klaarblijkelijk. Soms denk ik de Duitsers te doorgronden maar even zo vaak blijkt dat ik er de ballen van schnapp.

8 reacties op “Bericht uit Duitsland: Woche 38”