Ontbijten in Kentucky

Kentucky is een staat in het midwesten van de Verenigde Staten. Een gebied dat zich kenmerkt door de hoge concentratie rednecks die er in een trailer wonen. Het wekt dus geen verbazing dat er zo af en toe een paar inwoners van Kentucky het loodje leggen bij een schietpartij. Rednecks in trailers zijn over het algemeen namelijk dol op schietpartijen, en die in Kentucky vormen op die regel geen uitzondering. 

Wat ik niet wist is dat ze in Kentucky ook ontbijten. Ik dacht altijd dat ze dat oversloegen en direct na de koffie overgingen tot het eten van enorme emmers met gefrituurde kip. De fastfoodketen Kentucky Fried Chicken, die nog niet zo heel erg lang geleden in een après-skinummer werd bezongen door één of andere dikzak, heet immers niet voor niets Kentucky Fried Chicken. Bovendien is de bijnaam van Kentucky de Bluegrass State, en niet de Breakfast State.

Dat ze er wel ontbijten bleek gisteren, toen de NOS berichtte over een bewoonster van een trailerpark in het plattelandsdorpje Jackson, die een ontbijt had klaargemaakt voor haar man. Wat moesten we zonder de NOS? Doorleven zonder goed te beseffen dat men in Kentucky ook wel eens ontbijt, denk ik.

Voor u de NOS na de vorige alinea beschuldigt van het brengen van allerlei onzinnieuws, zoals de ontbijtgewoontes van mensen in Kentucky, is het misschien nuttig om te weten dat dit specifieke ontbijt werd afgesloten met een schietpartij, waarbij de man voor wie het ontbijt bestemd was, zichzelf, z’n vrouw en vier anderen neerschoot. Als gezegd, rednecks in trailers houden wel van een schietpartijtje. Daar verandert een beschuitje met jam niks aan.

Sterker nog, het ontbijt was er zelfs de oorzaak van: de man werd woedend over de manier waarop z’n vrouw het ontbijt klaarmaakte en schoot haar neer. De manier waarop z’n vrouw het ontbijt klaarmaakte. Het is een frase die veel vragen oproept. Hoe maak je een ontbijt op zo’n manier klaar dat het iemand anders zo woedend maakt dat hij je niet veel later neerschiet, bijvoorbeeld.

Ik heb daarop geen panklaar antwoord, maar ik vermoed dat er in dit geval geen versgeperste jus, een zachtgekookt eitje en twee liefdevol geroosterde boterhammen aan te pas kwamen. Eerder een vol pak melk en een pak cornflakes, met toch wel redelijk scherpe hoekjes, die onder een ‘Hier, meng het zelf maar, lul’ naar het hoofd van de man worden geslingerd. Of, nog veel erger, een versgeperste iPad, een zachtgekookt Rolex horloge en twee geroosterde edities van de Playboy.

Dan schiet je als man misschien je vrouw overhoop en, als je toch bezig bent, nog vier andere mensen plus jezelf. Al was het maar om aan te tonen dat al die mensen die zeggen dat ontbijten belangrijk is voor een gezonde levensstijl het niet altijd bij het rechte eind hebben.

13 reacties op “Ontbijten in Kentucky”