Lange Frans

Noem mij een ontzettende racist maar ik vind blanke rappers altijd een beetje zielig. Ze kunnen hun broek nog zo laag hangen, echte rappers worden het niet. Dat zou je als een compliment op kunnen vatten, daar een dag van een rapper doorgaans bestaat uit 238 keer yo roepen en vragen of er wat mensen lawaai kunnen maken. Daarna is het tijd om 23 vrouwen heel stoer kijkend op hun dikke reet slaan, vervolgens komt er een eind aan de dag door en passant in één of andere schietpartij verzeild te raken. 

Dat lijkt mij geen benijdenswaardig bestaan, zeker niet omdat je tussen eerder genoemde bezigheden door ook nog de hele dag bezig bent dingen te representen, en er om de haverklap een stel homeboys of peepz in je crib zitten te chillen. Kijk, als neger kun je daar soms zo inrollen. Op een dag roep je per ongeluk één keer te vaak yo en opeens sta je op een strand, met een dozijn wulps dansende dames achter je, een versje op te zeggen. Dat zal je als blanke jongeman niet gebeuren. Zij kiezen voor een bestaan als rapper. Dat is triest.   

En daarom was het dus absoluut geen compliment. Die keuze is er, om de cirkelredenering rond te maken, ook weer precies de oorzaak van dat ik blanke rappers geen echte rappers vindt en derhalve zielig. Ik geloof ze niet. Ik krijg, als ik zo’n blanke rapper zie, altijd een enorm Mini-playbackshowgevoel over me. Ik ben die en die en ik doe een rapper na.

Lange Frans is zo’n figuur. Ik zie hem zo bij Henny Huisman in z’n kledingwinkel staan en met z’n overdreven Amsterdamse tongval zeggen: ‘Nou Henny, doe mij maar zo’n laaghangende broek, een stoere blik op m’n gezicht en natuurlijk een kekke pet die ik achterstevoren op m’n hoofd kan zetten’. En dan hupsakee, door het toverei van Henny; je leven lang een rapper na gaan doen.

Frans deed dat niet alleen, hij had er een maatje bij. Ene Bart. Samen noemden zij zich Lange Frans en Baas B. Een naam die eerder doet denken aan de nieuwe aartsvijanden van Bassie&Adriaan, dan aan een serieus te nemen rapduo. Teksten als ‘Moppie, moppie, moppie….ik vind je helemaal toppie’ en ‘Jij moet mee naar Diemen-Zuid, want je ziet er lekker uit’ doen in dit kader ook nog hun werk.

Daarnaast hadden ze ook nog liedjes met hele vieze teksten. Over piemels enzo. Lange Frans had op MTV gezien dat dat er ook een beetje bij hoorde als rapper. Een combinatie van dit alles zorgde ervoor dat Lange Frans in een zaal vol net puberende jongens en meisjes uit Meppel stond te rappen over een pik die met twee handen gezogen moest worden, toen er een ijsblokje tegen z’n kop aanvloog.

Ook dit typeert weer het zijn van een blanke rapper. Die raakt verzeild in een relletje waarbij er een pukkelige Drentse puber een ijsklontje naar z’n hoofd gooit. Dat is het net niet. Of eigenlijk: dat is het helemaal niet. Als echte rapper kom je op z’n minst thuis met drie schotwonden na een optreden in Meppel.

Dat vonden Lange Frans en Baas B. ook wel; ze stopten er mee. Dat was niet voordat ze nog de op één na slechtste strofe uit de Nederlandse popmuziek uit hun mouw hadden geschud. In het nummer ‘Het land van…’, dat zo pathetisch is dat het weer grappig wordt, rapt Lange Frans ‘Kom uit het land van, het land van Lange Fransie/Dit is het land waar ik thuiskom na vakantie’. Mijns inziens het treurigste wat de Nederlandse popmuziek is overkomen sinds ‘M’n schoenen zijn gejat/Maar ik hoef niet meer naar buiten want er is nog wel wat’ van Bløf.

Voor zulks hoeven we niet meer bang te zijn. Lange Frans en Baas B. zijn als rapduo verleden tijd. En als blanke rapper ga je dan niet in een gang, om niet veel later dood in een New Yorkse steeg teruggevonden te worden. Nee, het is veel erger. Je leent je voor allerhande realityprogramma’s en schnabbels. Frans is nu te zien in Expeditie Robinson, alwaar hij zich binnen een week onmogelijk heeft gemaakt met z’n eigenwijze gezwets. Daar zal hij op z’n nieuwe soloplaat wel rhymes over gaan spitten. ‘Yo, in m’n bamboehut/Is alles hier hartstikke kut’. Peace out.

Voor de aardigheid, en om het hierboven geschrevene samen te vatten in één beeld, hieronder een foto van de broer van Lange Frans, ‘Brutus’:

5 reacties op “Lange Frans”