Opvolger

Louis van Gaal heeft in een interview aan het Duitse blad Bild laten weten wie, in het geval hij zelf z’n contract niet verlengt, zijn opvolger moet worden bij Bayern München. Niet schrikken, maar naar de stellige overtuiging van Louis moet dat Andries Jonker worden. Inderdaad, het kleine schreeuwertje dat nu altijd naast Louis mag zitten en hem precies nadoet. In alles.   

Als Louis tijdens een wedstrijd wat opschrijft in z’n notitieboekje, dan zie je Andries ook altijd wat opkrabbelen. Dat gaat niet over de wedstrijd; die volgt Andries helemaal niet. Die heeft het veel te druk met het letten op Louis. Vaak maakt-ie dan maar een boodschappenlijstje voor mevrouw Jonker: alle ingrediënten voor een hutspotje van andijvie en katenspek met zacht gegaarde kalfssukade en een jus van gepofte knoflook. Het lievelingsgerecht van Louis, dat hij hoogstpersoonlijk op de kaart van het AZ-restaurant zette.

Zo is Louis, die bemoeit zich nou eenmaal graag met alles. Geen koffiejuf is veilig voor hem: ‘Anja, waar ben je nu precies mee bezig!? Zo schenken we hier de koffie niet. Wij schenken hier de koffie vanuit de pols. En hoe schenken we de koffie hier nog meer? Met een netjes boogje inderdaad. En alleen in mokken met een foto van mij erop. Zo ja. Goed zo Anja’.

In dat opzicht wekt het dus ook geen verbazing dat Louis zich al na een jaar in het personeelsbeleid van een instituut als Bayern München mengt. En nog wel op zo’n wijze dat dat instituut over een jaartje opgescheept zou kunnen zitten met Andries Jonker als hoofdtrainer. Dat wil je als instituut niet. Als instituut wil je nog liever een kartonnen versie van Louis in lederhosen op de bank dan de mislukte Louis-kloon die Andries Jonker heet.

Toch ziet Louis het wel zitten. Andries Jonker kan namelijk zijn filosofie voortzetten. Dat vindt Louis mooi, dat er mensen ergens de baas zijn die steeds denken: wat zou Louis nu doen? In zijn ogen gebeurt dat veel te weinig. Eigenlijk zou elke krant ook een Andries Jonker als chef Sport moeten hebben…

Dit soort gedachtes is het resultaat van de megalomane gek die soms in Louis huist. Meestal brengt Truus hem echter wel weer tot bedaren, en komt er van die plannetjes niks terecht. Neemt niet weg dat het toch even gek aanvoelde om de woorden filosofie en Andries Jonker in één zin te gebruiken. Net zo gek als de situatie dat Andries Jonker straks, met het oude trainingspak van Louis aan, iets tegen Arjen Robben of Franck Ribery zou zeggen en dat die er dan misschien wel naar zouden luisteren. Ik hoop zoiets nooit mee te maken.

24 reacties op “Opvolger”