Giro 555

Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaat niet open naar aanleiding van de overstromingen in Pakistan; er komt ook geen landelijke tv- en radioactie. Volgens de SHO zou een grote hulpactie op dit moment te weinig opbrengen. Te weinig, in dit verband een ander woord voor ‘een paar miljoen’. Want zoveel zou men ongetwijfeld wel op hebben gehaald. Daar kun je heel wat emmers van kopen…

Maar ja, dat is niet goed voor het merk ‘Giro 555’. De rampenbestrijding is tenslotte ook gewoon een businessbranche die in de markt moet worden gezet door hippe marketingmarketeers. Normaal lukt dat ook wel; zielige bruine kindjes doen het altijd goed in een spotje op tv. Maar nu is dus uit marktonderzoek – dat doen de SHO echt – gebleken dat we voor verdrinkende Pakistanen niet echt warm lopen.

Het is ook een bijzonder slecht getimede ramp, zo midden in de zomer. Veel mensen zijn op vakantie en een ramp doet het sowieso van oudsher al beter in de winter. Dan zitten de mensen wel te wachten op wat menselijk leed en een gezellig tv-avondje. Wat dat betreft kan deze overstroming nog veel leren van de tsunami. Ook een overstroming, maar dan veel spectaculairder. En op Tweede Kerstdag. Wat een timing! Zo willen de mensen hun rampen.

Bovendien had deze overstroming even over het hoofd gezien dat giro 555 dit jaar al eens was opengesteld vanwege trillende negertjes op Haïti. Ook dat was in de winter, en dus was er maar meteen een gezellig tv-avondje met allerhande artiesten aan vast geplakt. Eventjes een liedje zingen of lekker pathetisch doen aan een telefoon, en dan op naar de After Party!

Twee tv-acties in één jaar, dat kan niet. Dan is er een overkill aan rampen-tv en dat maakt het merk Giro 555 er dus niet sterker op. Zo luidt nu het oordeel van de SHO. Bovendien is Beau van Erven Dorens dronken van een homoboot gedonderd, is Jeroen Pauw op dit moment slechts bereikbaar voor blonde vrouwen met tieten als meloenen en neemt Linda de Mol haar telefoon alleen op wanneer de naam van haar plastisch chirurg in het display verschijnt.

Dus wie moeten dan in godsnaam zo’n avond aan elkaar lullen? Hans Kraaij jr., Andries Knevel en Quinty Trustfull? Laat me niet lachen. Die zouden een Pakistaan op een rustig voortkabbelend vlot nog niet eens het leven kunnen redden.

Daar komt nog eens bij dat de slachtoffers van deze ramp moslims zijn, en die zijn eng. Althans, SP-kamerlid Harry van Bommel denkt dat wij zo denken. En inderdaad, ik zie Geert Wilders nog niet zo snel – zoals hij wel deed bij de actie voor Haïti – plaatsnemen in een telefoonpanel om zo veel mogelijk moslims van een wisse dood te redden.

Let wel, ik zeg niet dat Geert alle moslims wil vermoorden, maar een hele avond gebeld worden door Henk en Ingrids om verzuipende moslims te redden, dat zou misschien een beetje te veel van het goede zijn.

Gelukkig voor Geert wordt hij voorlopig niet voor dit dilemma geplaatst. Misschien straks in januari, als er dan nog steeds moslims verzuipen. Dan zijn we denk ik wel weer toe aan een ramp en een gezellig, doch enigszins ontroerend tv-avondje.

21 reacties op “Giro 555”