Laura en Guppy

De 14-jarige Laura Dekker is woensdagochtend vanuit Zeeland vertrokken voor haar solozeiltocht rond de wereld. Zeeland, een prima plek om een zeiltocht rond de wereld te beginnen. Beter dan Drenthe, Tubbergen of het IJzergebertgte in ieder geval. Tot zover kunnen we Laura en de rechter die het Laura toestond aan haar reis te beginnen niets dan lof toezwaaien. Een zeiltocht in Zeeland beginnen getuigt van enige realiteitszin.

De boot waarmee je de wereld rond wil varen Guppy noemen niet. Zo heet de boot van Laura Dekker. Guppy. Alhoewel het beestje eigenlijk een levendbarende tandkarper is, staat hij toch vooral bekend als het visje dat meisjes van 14 die niet de wereld rondvaren in een vissenkom stoppen. Levendbarende tandkarper, dat klinkt indrukwekkend. Maar het is dus gewoon een visje van 5 centimeter die al moeite heeft z’n eigen kom één keer rond te zwemmen. Laat staan de hele wereld over te varen met een 14-jarig meisje op z’n rug.  

Geen goeie naam voor een boot dus. Dat had de rechter in z’n vonnis mee moeten nemen: ‘Je zeilt maar een eind weg, kind. Maar geef je boot in godsnaam een andere naam. Met een ‘Guppy’ haal je de overkant van de Oostvaardersplassen nog niet eens. Nee, een ‘Brasem’, daarmee zou je een eind kunnen komen. Of ‘Barracuda’. Of ‘Kathaai’. Of desnoods ‘Aad de Mos’. Maar geen ‘Guppy’. Ik verbied het.’

Dat had mijn vertrouwen in de rechtstaat enorm doen toenemen. Helaas liet de rechter het na en zijn Laura en Guppy vertrokken voor hun soloavontuur. Met papa Laura voorlopig aan boord. Lief. Als een kleuter die voor het eerst naar school gaat en geen afscheid kan nemen. Dat afscheid vindt pas plaats nadat Laura en Guppy op de Canarische Eilanden het orkaanseizoen hebben afgewacht. Ook al zoiets. Een Brasem was dwars door alle orkanen ter wereld heen gevaren. Met twee vinnen in z’n dikke brasemneus.  

Het afscheid is trouwens van korte duur. Papa Laura kan Laura en Guppy op de tv gaan bekijken. Het veelbesproken zeilmeisje sloot een contract af met Eyeworks, het productiebedrijf van Arnie. Ook hier had de rechter in moeten grijpen: ‘Zeil maar een eind weg, kind. Maar die Arnie blijft met z’n tengels van je af; die gaat maar mooi een baard laten staan en films regisseren. Solo is solo, niet met een miljoen hijgende SBS-mongolen in je nek. Ik verbied het.’  

Gebeurde ook al niet. En daardoor is de ironiserende droom van mijn confrère Pat weer wat dichterbij gekomen. Hij schreef enkele maanden geleden over Laura Dekker dat hij haar ontluikende borstjes wel eens in een mannenblad zou willen zien, omdat ze daar ook wel oud genoeg voor is. Nou, dat zit er dus aan te komen nu het bij Laura niet om zeilen blijkt te draaien, maar om aandacht en geld.  

Alsjeblieft Guppy, laat straks bij het vertrek op de Canarische Eilanden de wind in je zeilen komen, en blijf dan gewoon stil liggen. Verroer geen vin. Het zou fantastisch zijn. Zelfs SBS-mongolen kijken niet naar een stilliggende boot.

2 reacties op “Laura en Guppy”