Het meldpunt hitte

Sinds 30 juni heeft FNV Bondgenoten een meldpunt geopend waar je kunt klagen als je het warm hebt op je werk. Wat mij betreft een zeer effectief meldpunt: iedereen die het in z’n bolle kop haalt aan een meldpunt te vertellen dat het wel heel erg warm is, is sowieso bevangen door een zonnesteek. Dan is het dus niet eens meer nodig om de daadwerkelijke klacht aan te horen en te beoordelen of er misschien sprake is van een valse melding.

FNV Bondgenoten denkt hier net wat anders over. Zij horen wel de klachten aan van de zwetende werknemers. Volgens FNV Bondgenoten is – en ik citeer – ‘hittestress een serieus probleem’. Hittestress. Ze hebben dus ook alweer een woordje bedacht voor deze onzin. Onuitstaanbaar. Dat zou mijn woordje zijn.

Want wat zijn nou die klachten die ervoor zorgen dat deze zogenaamde hittestress zo’n serieus probleem is? Zijn er soms bureaustoelen die spontaan onder je reet in de fik vliegen? Ontploffen er oververhitte computers midden in het gezicht van mensen? Nee hoor. Niks van dat alles. Het meldpunt hitte krijgt hele andere klachten. Bijvoorbeeld over jeuk.

Mensen gaan bellen als ze jeuk hebben. Laat het even goed tot u doordringen. Hoe gaat dat precies, jeuk hebben en iets melden bij het meldpunt hitte? Krab je eerst met je bezwete handjes op de plek waar je jeuk hebt? Of meld je het eerst en ga je daarna pas krabben?

Ik weet het niet. Triest is het allemaal wel. Vooral omdat de mensen met hittejeuk (ik verzin ook gewoon een woord, wat kan mij het schelen) bij het melden van hun jeuk door iemand te woord worden gestaan die het ook een heel serieus probleem vindt, en niet door iemand die ze heel hard begint uit te lachen.

De meeste mensen krijgen echter geen jeuk van de hitte. Die relatief lichte klachten zijn slechts weggelegd voor een kleine minderheid. De grote meerderheid heeft te kampen met iets van veel serieuzere aard: concentratieproblemen. En dan toch nog het nummer opzoeken van de klachtenlijn of het klachtenformulier invullen op de site van de FNV. Een hele prestatie.

Omdat ik zelf ook gebukt ga onder de hitte hier op de redactie van onuitstaanbaar.nl heb ik het klachtenformulier zelf maar eens ingevuld. Voor m’n gevoel lijd ik namelijk aan zware hittestress. Mijn antwoord op de eerste vraag van het klachtenformulier bevestigde die vermoedens. Tot welke lichamelijke klachten leidt de hitte bij u? Heb ik het hokje Anders, nl.  aangekruist, want ik heb dus last van een merkwaardige, ietwat riekende, vloeibare afscheiding; met name aanwezig onder de oksels. Niet zo best dus.

Dat bleek ook wel toen ik de Heat Stress Calculator invulde. De Heat Stress Calculator is een toepassing op de site van de FNV die door middel van de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad op je werkplek de Humidex kan uitrekenen. Komt-ie boven de 35 uit, dan bevindt u zich in de waarschuwingsfase. Je moet dan met een grote sirene op je hoofd door het kantoor gaan lopen.

Overigens geeft de Heat Stress Calculator bij het invullen van een temperatuur van 100 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 100 procent – wanneer je lekker ligt te koken dus – de ietwat milde waarschuwing dat er een hitteberoerte dreigt. Ze zijn bij de FNV zelf ook bevangen door de hitte.

25 reacties op “Het meldpunt hitte”