Martin Šimek

Dat gekke omgekeerde dakje op de S zegt eigenlijk al genoeg: we hebben hier te maken met een enorme aansteller. Een Martin onwaardig. Martins houden normaal niet van poespas. Martins drinken bier en houden het verder simpel. Wanneer een kind bijvoorbeeld een bal tegen het gekke huisje schopt waarin een Martin staat te presenteren dan tackelt een goeie Martin het kind gewoon. Martin Drent; dat is een echte Martin.

 De Martin met het omgekeerde dakje op de S zou zoiets nooit doen. Die zou het kind uitnodigen om in kleermakerszit een hele middag in het gekke huisje te komen zitten en te praten over het voorval. Of het schoppen van die bal tegen het huisje soms symbool stond voor het feit dat-ie geen zin in z’n huiswerk had?    

Zo interviewt de Martin waar ik het met u over wil hebben. Martin Šimek. De van oorsprong Tsjechische radio- en televisiepresentator die in 1968 naar Nederland moest vluchten vanwege een incident waarbij hij Breznjev over z’n unibrow had geaaid en hem daarbij had toegevoegd: ‘Ies hele mooie unibrow, meneer Breznjev,…ies ekt hele mooie unibrow…’. Daar moet je bij die communisten dus niet mee aankomen. Ze hebben hem direct hun heilstaat uitgeflikkerd.

Jammer genoeg hebben we dat de communisten niet nagedaan toen hij eind jaren ’80 hetzelfde kunstje flikte bij Ruud Lubbers. Dat was de mogelijkheid om hem in een mooi pakketje met een grote strik eromheen terug te kunnen sturen naar Praag. Een leuk kaartje erbij met Tuut, tuut, tuut…de groetjes van Ruud erop en we hadden hem nooit meer teruggezien. Of gehoord.

Dan was ons een hoop pathetisch gedoe bespaard gebleven. Aan de andere kant, dan had de Nederlandse oud-tennisser Michiel Schapers ook nooit de top 25 van de wereld bereikt. Want dat heeft Šimek ook op z’n geweten. Voor hij op de radio en tv vraagjes ging stellen was hij tenniscoach.

Hij was natuurlijk het schoolvoorbeeld van een coach die nog eens een arm om z’n speler heensloeg. De tegenpool van types als Louis van Gaal. Als-ie dan weer met een arm om die arme Schapers heen stond, zei hij: ‘Ien wedstrijd…stel jou voor, iek ben die bal en sla mij zo hard mogelijk veld ien’. Op die manier heeft hij Schapers de top 25 ingekregen. Want tennissen kon die knaap eigenlijk helemaal niet. Puur gedreven door haatgevoelens jegens z’n coach heeft hij dat bereikt.

In z’n interviews pakt Šimek het op dezelfde manier aan. Hij vindt het alleen altijd zo vervelend dat de gasten die hij uitnodigt ook antwoorden op de vragen van Martin willen geven. Dat is niet de bedoeling! Die vragen dienen slechts als een middel om nog meer te kunnen zeggen. Iedereen moet gewoon naar de grote Martin luisteren!

Sommige mensen hadden dat dus niet voldoende door. Daarom is Martin gestopt met het interviewen van mensen. In zijn nieuwe programma Šimek in gesprek met fruit zal hij alleen nog maar met peren, druiven en andersoortig fruit de diepte ingaan. Die begrijpen hem wel.

Er is al een proefaflevering opgenomen waarbij Šimek een citroen het leven zuur maakt en een ananas op een krukje allerlei dilemma’s voorlegt. De proefaflevering zou uiteraard geen proefaflevering zijn wanneer Martin aan het einde niet beide vruchten lekker op zou smikkelen. Ook mooi om te zien; hoe Šimek een hele ananas soldaat maakt. Houdt-ie tenminste even z’n bek.

Oe bent hele mooie twieteraar! Volk ons

17 reacties op “Martin Šimek”