Ik ga op reis met Ryanair…

…..en neem mee? Het zou een leuk spelletje zijn wanneer je tussen allemaal ongeduldige Nederlanders in de rij staat te wachten om te boarden voor zo’n goedkoop vluchtje van Ryanair. Toen ik gisteren online incheckte voor een vlucht van Bremen naar Gdansk – ik ga een paar dagen in de regen op een plein zitten in Polen – merkte ik dat het nog niet zo’n eenvoudig spel zou zijn.

Ryanair heeft namelijk een hoop regels omtrent bagage. Gelukkig wijden ze er in hun FAQ een heel hoofdstuk aan. Daar wordt aan de hand van 30 – blijkbaar – vaak gestelde vragen haarfijn uit de doeken gedaan wat je allemaal wel en niet mee mag nemen van de Ierse luchtvaartaldi.

Zo kun je klikken op vragen als: ‘Kan ik een opblaasbaar reddingsvest meenemen?’, ’Mag ik voetballen en/of rugbyballen mee aan boord meenemen?’ en ‘Kan ik een draagbaar dialyseapparaat meenemen?’ Gek genoeg was ik niet benieuwd naar de antwoorden op deze vragen en heb ik er dus niet op geklikt. Mijn nieren functioneren immers nog prima, ik kan zwemmen en ik had nou ook niet direct de neiging een bal tussen twee palen door te schoppen gedurende mijn vlucht naar Polen.

Ik kon mijn nieuwsgierigheid echter niet meer bedwingen toen ik de volgende vragen en opmerkingen in het blauw zag oplichten op mijn computerscherm: ‘Kan ik een parachute meenemen?’, Kan ik een extra stoel aanschaffen voor muziekinstrumenten?’, ‘Vervoert Ryanair menselijke overschotten?’ en ‘Het vervoer van as’. De antwoorden:

Kan ik een parachute meenemen?’: Ja dat kan. Waarschijnlijk voor mensen die de spotgoedkope tarieven van Ryanair niet vertrouwen en dus het zekere voor het onzekere willen nemen. En anders is deze optie misschien toegestaan voor mensen die graag heel goedkoop naar een stad willen waar geen vliegveld is. ‘Reizigers voor Zwolle; u kunt hier uit het vliegtuig springen’. Zoiets. Overigens mag uw parachutebepakking geen vuurwerk of rookpatronen bevatten. Dat u het even weet.

Kan ik een extra stoel aanschaffen voor muziekinstrumenten’?: Ja dat kan. Mits het maar een gitaar, viool of altviool is. André Rieu mag dus mee, maar Candy Dulfer niet. Haar saxofoon is te groot. Het instrument waarmee u reist mag overigens geen eigen bagage meenemen. Laat die violen maar kou lijden, moet Ryanair gedacht hebben. Of je ook een extra vleugel mee mag nemen is niet bekend.

‘Vervoert Ryanair menselijke overschotten?’: Allereerst, uit het antwoord blijkt dat ze bij Ryanair lijken bedoelen met menselijke overschotten en niet uw bierbuik. Dat even ter verduidelijking. Dan het antwoord. Ja, je mag menselijke overschotten vervoeren met Ryanair. Echter, alleen op de route Londen Stansted – Knock. Lijken op andere routes kunnen wat Ryanair betreft doodvallen.

‘Het vervoer van as’: Heel het vliegverkeer heeft 4 dagen platgelegen door as, maar van Ryanair mag u wel een vrachtje meenemen. Zelfs buiten de route Londen Stansted – Knock. Dus zit u met een menselijk overschot in uw maag op een andere route dan Londen Stansted – Knock dan hoeft u alleen maar even de fik erin te zetten en Ryanair is uw partner. Wel even in een geschikte houder, die bestand is tegen breuk en over een schroefdop beschikt, doen en je mag ook nog gewoon een ander stuk handbagage meenemen. Ze zijn de beroerdste niet bij Ryanair.

Prettige reis!

43 reacties op “Ik ga op reis met Ryanair…”