Nieuwe Pekela

Bijna iedereen kent het dorp Nieuwe Pekela van het ezelsbruggetje voor de volgorde van de planeten; Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto). Navraag bij de gemeente Pekela leert echter dat er in Nieuwe Pekela geen enkele collega van Henk Angenent werkt. Dat is geen enkel probleem.

Bij ezelsbruggetjes gaat het er niet om dat wat beweerd wordt de waarheid is (het is niet voor niets een ezelsbruggetje, iets voor dommeriken), maar dat hetgeen je onthouden wilt vergemakkelijkt wordt. Bij de mediamarkt wordt je ook zelden door de kassier gevraagd of je een TV-TAS nodig hebt voor je pasgekochte beeldbuis en meneer van Dale wacht echt niet de hele dag op antwoord.

In 1930 werd Pluto als negende planeet ontdekt en tot 24 augustus 2006 ‘baande’ de ijsklomp zich onbezonnen door ons zonnestelsel. Door de ontdekking van een aantal andere planeten heeft de Internationale Astronomische Unie (IAU) besloten dat Pluto geen planeet meer is, maar in de categorie ‘dwergplaneten’ komt te vallen. Een dwergplaneet is niet veel meer dan een flinke steen. Met andere woorden: Pluto telt niet meer mee in ons zonnestelsel. Het besluit laat Pluto koud.

Wie het niet koud zou moeten laten is Nieuwe Pekela. Waar de astronomen in Praag niet aan dachten is dat dit desolate Oost-Groningse dorp haar enige bestaansrecht ontleent aan het ezelsbruggetje voor de negen planeten. Het unieke aan Nieuwe Pekela is namelijk dat dit de enige plaats in Nederland is die uit twee woorden bestaat waarvan de eerste met een N en de tweede met een P begint, uitermate geschikt voor Neptunus en Pluto dus. Dat er geen spruitjestelers waren was van ondergeschikt belang.

Nu Pluto is gedegradeerd tot dwergplaneet, krijgen meer plaatsen een kans om gebruikt te worden in het ezelsbruggetje. Enkele kandidaten zijn Nieuwegein, Naarden, Noordwijk en Nibbixwoud. Het zou zo maar kunnen zijn dat er in die plaatsen ook nog eens spruitjes worden geteeld.

Het kwijtraken van het ezelsbruggetje voor Nieuwe Pekela gaat voor mij niet ver genoeg. Nu het dorp haar enige nut heeft verloren, mag het dorp ook direct opgeheven worden. Nieuwe Pekela heeft namelijk alles wat je van een Oost-Gronings dorp verwacht. Als dorp heeft het dezelfde functie als de vijfde en zesde official bij voetbalwedstrijden: het is er, je hebt er niks aan. Afschaffen dus! De IAU kan dat bij haar volgende bijeenkomst beslissen. Wat mij betreft wordt het een dwergdorp, zolang het maar niet meer meetelt.

9 reacties op “Nieuwe Pekela”