Woorden schieten tekort

De term ‘woorden schieten tekort’ is een vaak gebezigde term als er zich ergens een ramp heeft voltrokken. Meestal wordt hij door een figuur gebruikt die vlak daarna een heel betoog gaat houden. Dat is gek. Hij heeft immers net nog gezegd dat diezelfde woorden toch tekort gaan schieten.

Nog gekker is het dat mensen zeggen ergens geen woorden voor te hebben en daarna een verhaal gaan houden waar je u tegen zegt. Hier heb ik dan weer geen goed woord voor over: rechenpeip.

Je zou zeggen dat de mensen die de term ‘woorden schieten tekort’ gebruiken niet gezegend zijn met een erg hoge eigendunk op het gebied van het gesproken woord. Het tegendeel is waar. Deze term wordt maar al te graag in de mond genomen door mensen die zichzelf graag horen praten en ook vinden dat ze verstandige dingen te zeggen hebben.

Zo lulde Ivo Niehe een hele reclamespot over de aardbeving in Haïti vol nadat hij had gezegd dat woorden tekort schoten. Doe dan iedereen een plezier en hou gewoon je bek! Frits Barend zegt trouwens nooit ‘woorden schieten tekort’; hij zegt altijd ‘woordon schieton tekort’ Uiteraard gevolgd door een verhaal van Fritsie dat uiteindelijk om hemzelf blijkt te draaien.

Marco Borsato is altijd de eerste die op een grote ramp reageert met de woorden ‘woorden schieten tekort’. Hij heeft speciaal voor deze gelegenheden het ‘woorden-schieten-tekort-gezicht’ ontwikkeld. Dat is een gezicht waarbij het lijkt alsof hij z’n nieuwste cd, met hoesje en al, uit z’n anus probeert te persen. De muziek van Marco kennende zal dit wel niet eens zo ver bezijden de waarheid zijn.

Een pijnlijke bezigheid, al bijna twintig jaar cd’s uit je anus persen. Z’n hit Rood heeft dan ook nog meer betrekking op de situatie van z’n anus dan die van z’n bankrekening. Een wijdverbreid misverstand. Maar hij kan nu wel heel gemeend ‘woorden schieten tekort’ zeggen. En dat is in de Hilversumse fakewereld ook heel wat waard.  

Over Hilversum gesproken, daar vond al eens eerder iemand dat woorden te kort schoten. Daarom probeerde hij het met kogels, die bleken veel verder te schieten en bovendien een stuk dodelijker te zijn. Volkert van der Graaf had geen woorden voor de woorden van Pim Fortuyn, maar  een lading kogels. Dat is nou ook weer niet de bedoeling.

Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je ergens geen woorden voor hebt, moet je ze ook gewoon niet gebruiken. Eens een keer je bek houden……., Frits Barond! Verder niks. Zo moeilijk is dat niet. Kijk maar:… … …

35 reacties op “Woorden schieten tekort”