Aad de Mos

Een huiskamervraag: wat hebben Wilhelmus, De Valkeniers, RVC, Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV, Werder Bremen, Standard Luik, Sporting Gijon, Urawa Red Diamonds, nog een keer KV Mechelen, Al Hilal, de Verenigde Arabische Emiraten, Vitesse en Kavala gemeen?

U weet het? Helaas, te laat. Mevrouw van Zetten uit Tiel heeft net een briefkaart met het juiste antwoord op de post gedaan: allen hebben zij Aad de Mos ingehuurd en weer ontslagen. Sparta, de club waar hij afgelopen week emplooi vond, staat nog niet in dit rijtje. Ze hebben hem wel aangenomen, maar aan een ontslag zijn ze nog niet toegekomen. De geschiedenis van Sparta en Aad van de afgelopen tien jaar in ogenschouw nemende kan dit moment echter nooit lang meer op zich laten wachten.

Zo hardnekkig als z’n achternaam elke keer weer opduikt in de voortuintjes van hardwerkende Nederlanders als u, zo onuitroeibaar is ook Aad in de voetbalwereld. Zelfs toen hij ontslagen werd bij het noodlijdende Vitesse vond Aad het nog niet genoeg geweest. Na een jaartje rust stond-ie opeens weer de sirtaki te dansen naast de dug-out van een onbeduidend Grieks clubje.

Want zo coacht Aad. Alsof-ie een sirtaki staat te dansen waar z’n leven van afhangt. Niet in traditionele Griekse kleding, maar in een C&A-pak met iets te korte pijpen. En met een zonnebril heel nonchalant in het haar dat, naar het zich laat aanzien, elke ochtend in ‘model’ wordt gebracht met behulp van een plak mos.

Die achterlijke bril in het haar van deze 63-jarige coach moet waarschijnlijk het gebrek aan nonchalance compenseren dat verder in Aad huist; normaal staat hij als een klein kind te springen en te doen langs de lijn. Dit werd het best duidelijk toen hij in z’n Vitesse-tijd een keer per ongeluk van z’n oude werkgever Ajax won. Huppelend en met op en neer klotsende oudemannenbuik wierp hij zich uiteindelijk op de feestvierende spelers.

In zijn eerste wedstrijd bij Sparta deed hij ook alweer van zich spreken. Aad werd naar de tribune gestuurd omdat hij volgens Roelof Luinge wegwerpgebaren deed en het veld in was gelopen. Een normale trainer – voor zover die er zijn – gaat dan rustig op de tribune zitten naast een man met een snor die zich geen houding weet te geven nu er een voetbaltrainer naast hem zit. Zo niet Aad. Die ging op een trap de hele boel bij elkaar staan schreeuwen en fluiten.

Wat Aad tijdens zo’n wedstrijd allemaal uitspookt is al gek, maar hetgeen hij na de wedstrijd uitkraamt laat je pas echt twijfelen aan z’n geestelijke vermogens. Ditmaal zorgde hij er tijdens de persconferentie samen met Heracles-coach Gertjan Verbeek voor dat de verslaggevers binnen de kortste keren met open mond zaten te kijken naar twee stoïcijns door elkaar heen pratende mannen. Waarschijnlijk bespraken ze wie nou eigenlijk het stomste kapsel had. We zullen er wel nooit achter komen.

Normaal gesproken heeft Aad geen andere coach nodig om het verzamelde journaille stil te krijgen. Dat kan Aad prima alleen. Dan houdt hij gewoon een betoog waar geen touw aan vast is te knopen. Erbij kijken alsof-ie zojuist de relativiteitstheorie heeft uitgelegd, uiteraard nog even melden dat eenentwintig toch echt vijf is en Aad mag weer naar huis.

Een handig middel om van lastige journalisten af te komen; gewoon een verhaal houden dat helemaal niemand begrijpt. Ik ben alleen zo bang dat Aad het allemaal meent.

Aad aan het woord

 

Aad de Mos Megamix

24 reacties op “Aad de Mos”