Youp en Freek

Van ’t Hek & De Jonge, het zou zo een makelaarskantoor in Ommen kunnen zijn. Vlak naast de plaatselijke Kruidvat bijvoorbeeld. Van ’t Hek die na elke lunchpauze boos binnen komt stormen en tegen De Jonge begint te fulmineren over ‘Kruidvat-trutten’. Een gefrustreerde De Jonge die op zijn beurt Van ’t Hek vertelt over alweer een jonge makelaar die meer huizen dan hij heeft verkocht, maar toch het vak niet begrijpt. Ik zie het helemaal voor me.

Ik ben daarmee de enige. Dat komt natuurlijk mede doordat ze in hun werkelijke leven al grappen verkopen in plaats van huizen. Maar het komt vooral doordat ze door niemand bij hun achternaam genoemd worden. Op de één of andere manier worden Van ’t Hek en De Jonge altijd Youp en Freek genoemd. En dat is een hele slechte naam voor een makelaarskantoor. Zeker in Ommen.

De grote vraag is nu wanneer precies de achternaam verdwijnt bij een cabaretier. Het zou logisch zijn dat dit gebeurt nadat je door iedereen wordt gezien als een voornaam cabaretier. En zo werkt het ook wel denk ik. Youp werd eind jaren tachtig namelijk echt bekend en toen was ’t Hek van de dam. Youp van ‘t Hek was de getapte jongen die Buckler weer uit een ander vaatje liet tappen en weg was z’n achternaam. Net als Buckler trouwens.

Alcoholvrij bier is onder een andere naam weer teruggekeerd op de Nederlandse verjaardagen en partijen. De achternaam van Youp niet. Zo kan het dus bij een willekeurige Oud en Nieuw viering maar zo gebeuren dat een oom van iemand, al nippend aan z’n glaasje Amstel Malt, uit de doeken doet dat hij Youp dit jaar toch wel erg veel vond vloeken. En terecht. Ik zou het ook op een vloeken zetten wanneer heel snordragend Nederland me Youp zou noemen.  

Voor de toekomst kunnen we alleen maar hopen dat het bij Youp en Freek blijft, anders kunnen we over een paar jaar ook naar Hansie of Theo. Het succes gun ik ze wel, maar niet ten koste van hun achternaam. Voor de woordgrapjes in de derde alinea vond ik trouwens inspiratie bij Seth, Seth Gaaikema.

9 reacties op “Youp en Freek”