Curling

Zijn die Olympische Winterspelen afgelopen, is het op deze website nog helemaal niet over curling gegaan. Dat kan natuurlijk niet. Curling is een spel dat zich het best laat vergelijken met jeu de boules, alleen is het op ijs, worden er vegers gebruikt en is het Olympisch. Helaas doen er geen druk gebarende en schreeuwende Franse mannetjes met alpinopetten op hun hoofd aan mee. Langs de baan staat ook al geen houten bankje waar je tussen het spelen door een glaasje wijn kan drinken. Eigenlijk lijkt het dus helemaal niet op jeu de boules. Dat is jammer en alleen daarom al volgt hier een stukje over curling.

Want dat curling is me toch een stom gedoe zeg. Het is uitgevonden door Schotten en dat verklaart een hoop. Schotten zijn namelijk altijd dronken. Heel mooi, maar dan doen ze dus weleens rare dingen. Zo ook toen ze curling uitvonden.

Dat moet gebeurd zijn toen ze tijdens een koude winternacht de kroeg uitrolden met toevallig wat fluitketels en twee bezems in hun handen. Zo gaat dat soms bij Schotten. Daarna, hup het ijs op met die fluitketels en er een beetje mee gaan schuiven en er heel jolig met een bezem voor uit gaan lopen. Zo gaat dat soms bij Schotten. Dit is opgepikt door een stel nuchtere idioten en tadaa: curling was geboren.

Schotten zie je nu niet meer op de Olympische Spelen bij het curling, al was het maar omdat Schotland niet onder eigen vlag meedoet aan dit evenement. Het zijn vooral Canadezen die met moderne fluitketels en bezems in de weer zijn. Dat is ook wel weer gek trouwens. Hoe kan een natie tegelijkertijd ijshockey en curling een warm hart toedragen? Dat is zoiets als een Rammstein-concert bezoeken met liedjes van Celine Dion op je iPod. Het is overbodig te zeggen dat curling dan Celine Dion is in deze vergelijking.  

De vleesgeworden Celine Dion van het curling is Kevin Martin. Hij is de skipper van het Canadese team en lijkt zo te zijn weggelopen uit de Canadese versie van Debiteuren, crediteuren. Wanneer de grote ster van een sport ook net zo goed bestuurder van tramlijn 14 in Amsterdam zou kunnen zijn, is het een waardeloze sport. Waarom nou juist tramlijn 14 in Amsterdam? Nou, omdat die Kevin nogal wat uiterlijke overeenkomsten heeft met Co Stompé….en daarmee is alles eigenlijk wel gezegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links Co Stompé, met voor zijn doen wel erg weinig sponsoring op z’n shirt, rechts topcurler Kevin Martin, die om voor mij onbekende redenen drie dartpijltjes in z’n handen heeft.  

Nou vooruit dan, voor degene die nog niet helemaal overtuigd is door het Co Stompé-argument: onderstaande broek droeg het Noorse curlingteam tijdens de afgelopen Winterspelen. Nu ben ik er echt klaar mee.