Hun hebben

Taal evolueert en daarom moet ‘hun hebben’ geaccepteerd worden als correct Nederlands, dat stelt Julius Althuisius in een open brief in NRC Next die nergens op internet is terug te vinden. Julius Althuisius, een man die zelf met z’n naam in de Romeinse tijd is blijven hangen en z’n stukjes niet op internet zet, pleit dus opeens wel voor het ‘moderniseren’ van taal. Vreemd.

Gelukkig was daar minister Plasterk om hem te kapittelen in een reactie die uiteraard wel op internet terug was te vinden. De man die zichzelf heeft gebombardeerd tot minister van de hoed- en de randzaken laat immers geen kans voorbijgaan om de publiciteit te zoeken en te vinden. Als het maar niet al te direct met onderwijs te maken heeft. Taal heeft dat trouwens wel, al zou je dat niet zeggen wanneer je de gemiddelde Nederlander hoort praten.

Hun hebben, enigste en …als mij. Het gebeurd allemaal. Vaak nog met een d ook inderdaad. Van Julius Althuisius mag dit dus en moet het zelfs officieel als Nederlands geaccepteerd worden. Onzin natuurlijk. Je gaat toch ook niet – en dit is inderdaad het moment dat ik er een paar lukrake vergelijkingen op los ga laten om mijn mening kracht bij te zetten – alle verkeerslichten afschaffen omdat er een groep mensen is die consequent door rood rijdt? En wat te denken van Hitler? Wanneer het aan Julius Althuisius had gelegen, was die nog steeds aan de macht geweest. Volgens de Wet van Godwin is deze discussie nu afgesloten en heb ik verloren.

Maar ja, de tegenpartij wil zich niet meer aan de geldende taalregels houden, dus wat zou ik me dan van die Wet van Godwin aantrekken; ik ga vrolijk nog even door. Ik vind het namelijk belangrijk dat ‘hun hebben’ niet geaccepteerd wordt. Mensen die dat gebruiken doen dat uit gemakzucht; ze hoeven niet na te denken.

Gewoon overal een ‘hun’ voorplakken en het is wel goed. Onderwerp of bezittelijk voornaamwoord, het maakt ze geen donder meer uit. Mensen die daar niet even een seconde over na willen denken, zullen over de rest van wat ze allemaal uitkramen ook wel niet al te lang nadenken. En juist met die groep, de niet nadenkende klootzakken, wil ik alle contact vermijden. Dit was daarvoor altijd een handige manier. Alleen daarom al zou ‘hun hebben’ geen correct Nederlands moeten worden.

Dit heb ik dhr. Althuisius ook fijntjes laten weten door hem een envelop met een doorgeladen revolver en een briefkaart met een bedreiging op te sturen die geheel voldoet aan de eisen van het geëvolueerde Nederlands: Hé fuile teringleider medt jou gravtakketievuskop hun hebben is haatsticke foud wie hed ooc moed blijfen gotverdehoerensonen ik sal bij jouw eenz een hunnebet in je anes diewen goore fiese eickelhooft! Gevolg was dat Julius hartstikke bang was en ik op het politiebureau heel wat uit te leggen had. Waar ik dat hunebed vandaan ging halen bijvoorbeeld. Dat zijn vrijwel allemaal monumenten. Tsja…, op die manier had ik er nog niet over nagedacht. 

Alleen maar verliezers dus in deze discussie. Behalve minister Plasterk. Die mocht nog in De Wereld Draait Door komen opdraven. Weer een avond met z’n kop op de tv. Alhoewel ik me afvraag of hij dat achteraf vond opwegen tegen het nadeel dat hij in discussie moest met een hysterisch kutwijf.