Arie Boomsma en de terreurdreiging

arie met bom 

Christenen heb je in vele soorten en maten. Alhoewel maten een gek woord is in dit verband, want doorgaans vind ik het allemaal klootzakken. Arie Boomsma niet, die vind ik raar. Hij is een relchristen. Een oxymoron van de eerste orde. Niet voor niets zet mijn computer er zo’n rood kringelstreepje onder. Relnicht kent-ie wel. Daar versterken rel en nicht elkaar. Christenen hebben niks met rellen, normaal gesproken zijn zij op aarde om weer 8 nieuwe creaties van God op de planeet te zetten en dan is het – al pepermuntrolletjes doorgevend – wachten tot de dood op bezoek komt. En dan maar hopen dat het allemaal waar was.

Arie Boomsma pakt dat heel anders aan. Hij stopt het rolletje pepermunt in z’n onderbroek en gaat dan halfnaakt poseren voor homo’s. Niet bepaald christelijk. Ook nu heeft hij weer een manier gevonden om zijn geloofsgenoten tegen zich in het harnas te jagen. Hij poseert dit keer als kerstengel voor de Viva. Dat zie ik Andries Knevel nog niet zo snel doen. Mocht-ie zich al eens verkleden als een figuur uit de bijbel, dan zou het toch zeker God zijn.

Met Andries Knevel heeft Arie inmiddels niks meer te maken. Hij werkt nu bij de KRO, een katholieke omroep. Ik kan me niet voorstellen dat hij daar in de problemen komt door deze foto. Geen geloofsgroep zet zijn principes zo makkelijk opzij als de katholieken. Als er maar ergens een polonaise gelopen kan worden, dan kan het ze niet gek genoeg gaan. En als je toch eens iets doet wat echt niet door de beugel kan…? Ach, gewoon een plens water over je gezicht, een stukje mislukt kroepoek eten, een kruisje slaan en weer over tot de orde van de dag.

Doe mij dan maar van die streng gereformeerde rakkers uit Urk of Staphorst. Als je dan toch in zo’n verhaal gelooft, doe het dan goed. Gewoon je vrouw in een jurk hijsen, een versierde koffiefilter op haar kop zetten en haar dan alles laten doen in huis. Ondertussen kun je zelf bezig zijn met anderen je wil opleggen en houd je ook nog tijd over voor stiekeme parkeerplaatsontmoetingen met andere mannen. Op zondag kun je lekker bidden opdat de toorn van God over Arie Boomsma of willekeurige ongelovige honden wordt uitgestort. Zo ziet God dat graag.

Bidden om te voorkomen dat moslims hier de boel laten ontpoffen, hoeft voorlopig niet meer. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft het dreigingsniveau van substantieel naar beperkt verlaagd. Een pak van m’n hart. Met een gerust gemoed durf ik nu weer een broodje kebab te bestellen bij de kebabboer. Eindelijk kan ik m’n telefoon ontdoen van z’n simlock bij de telefoonturk. Nooit liep ik met een veiliger gevoel langs de moskee.

Wat hebben we er in Gods –of misschien moet ik wel zeggen Allahs – naam aan, zo’n dreigingsniveau? Kun je nu tegen iemand met een bom in z’n tas zeggen: “Ho ho, het dreigingsniveau is beperkt, ben je helemaal besodemieterd, met je bom. Dat doe je maar weer als de kans op een aanslag substantieel is”. Ik dacht het niet. Dus, beste Nationaal Coördinator, hou alsjeblieft op met je dreigingsniveau of maak het tenminste niet bekend via een persbericht. We schieten er namelijk niks mee op. Het is schijnveiligheid. 

Misschien kunt u beter een dreigingsniveau in kaart gaan brengen voor de kans dat Arie Boomsma weer eens zijn gespierde torso laat zien in een voor christenen moeilijk te behappen context. Dat heeft meer nut. Veel christenen zullen het fijn vinden wanneer deze dreiging beperkt is. Dat ook deze analyse de grootst mogelijke onzin zal zijn, maakt niet uit. Gelovigen hebben wel vaker de neiging allerlei onzin voor zoete koek te slikken.