Tussenkopjes in columns

Inmiddels mag ik mij een ervaren en belangrijk columnist noemen. Wie voor zo’n invloedrijk weblog als dit schrijft, kan zich zo’n Ivo Niehe’tje wel veroorloven, me dunkt. Vanwege al die ervaring en importantie heb ik dus ook heel veel verstand van columns. Vandaar dat ik dit wel durf op te schrijven: in columns horen geen tussenkopjes thuis! – ja, zelfs met een uitroepteken! (Nog één.)

Ergerlijk

Veel websites die columns publiceren, doen dat wel. Dat is om de aandacht van de internetlezer vast te houden, die volgens deze sites dus nog te beroerd is om 400 woorden op te blijven letten zonder dat er af en toe iets dikgedrukt tussendoor komt fietsen. Omdat, anders dan in nieuwsberichten, elke zin in een column er als het goed is toe doet, is dat ergerlijk.

Paard drinkt bier

Met tussenkopjes gaan de mensen namelijk zonder elke zin goed te lezen op zoek naar het deel waarin het over het onderwerp van het tussenkopje gaat. Zo leest u dit helemaal niet goed, terwijl het er wel zeer toe doet voor de inhoud van deze column, maar bent u op zoek naar het geinige deel waarin het blijkbaar gaat over een paard dat bier drinkt (vooruit, hier de foto).

Geile tieten

Onder het tussenkopje ‘Paard drinkt bier’ ging het uiteindelijk nog even over een paard dat bier drinkt, maar evengoed gebeurt dat in een column met tussenkopjes helemaal niet – niet specifiek een paard dat bier drinkt, maar meer in het algemeen; u begrijpt me best! Dan is het gewoon een term die het goed doet in de zoekmachines, daarbij de columnlezer in vertwijfeling achterlatend.

Laatste zin

Maar eigenlijk verdienen mensen die tussenkopjes nodig hebben in columns ook niet beter. Ze zijn het niet waard columns te lezen. Dat was de laatste zin van deze column.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

9 reacties op “Tussenkopjes in columns”