De dansmug, een zeer belangrijke mug

Belangrijk nieuws uit insectenland. Er is vorige week een nieuwe soort ontdekt, meldt nu.nl. De Metriocnemus carmencitabertarum. Voor de mensen die te lui waren om naar het gymnasium te gaan of biologie te studeren: dat betekent zoiets als niet stekende dansmug. Dat denk ik tenminste, want dat is wat deze nieuwe insect is; een niet stekende dansmug.

Hij werd niet ontdekt in de krochten van een Afrikaans oerwoud, maar in een emmer te Appingedam. Een gekke plek om ontdekt te worden, lijkt me. Misschien is de insect ook wel juist in Appingedam ontdekt, omdat de soort alleen nieuw is in Nederland. Vooral in Noordwest-Spanje kennen ze het beestje al langer dan vandaag. Daar leven de dansmuggen niet in emmers, maar in zogenaamde cubos. Voor wie ook te lui was om Spaans te studeren: dat is toevalligerwijs het Spaanse woord voor emmers.

Het ontdekken van de mug ging niet zonder slag of stoot. Je zou misschien denken dat er gewoon even iemand in Appingedam in een emmer keek en daar een mug zag zwemmen, maar zo ging het niet in z’n werk. Om de mug te kunnen ontdekken heeft de Nijmeegse ecologische stichting Bargerveen in combinatie met het Zoölogisch Staatsmuseum in München een heuse muggenval opgezet. Uiteindelijk werd het diertje van een paar millimeter groot gevangen en onderzocht. Bleek het net een dansmug te zijn die we hier nog niet kenden. De vlag kon uit bij de ecologische stichting!

We kenden in Nederland al wel 480 andere soorten dansmuggen, die vooral te zien zijn als ze in de schemering in zwermen boven struikgewassen rondvliegen. Als het eenmaal donker is kun je ze niet meer zien, maar de stichting Bargerveld vermoedt dat ze dan nog steeds in zwermen boven struikgewassen rondvliegen. De stichting overweegt daar een onderzoek naar te doen met behulp van een nachtbril. Het is alleen nog wachten op de subsidie die het één en ander financieel mogelijk maakt.

Verder vermoedt de stichting ook dat er ondertussen nog veel meer onbekende muggensoorten in Nederland zijn. Allemaal even in uw emmertje kijken dus. Wie weet halen we dan voor het einde van 2012 de mijlpijl van 500 verschillende soorten dansmuggen in Nederland!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

85 reacties op “De dansmug, een zeer belangrijke mug”