Brieven aan BN’ers – Beste Koningin Beatrix,…

Het was me het weekje wel voor u. U bent het slachtoffer geworden van satire, majesteit. Maandagavond heb ik het met lede ogen aangezien: de serie Beatrix, Oranje onder vuur. Ik zag u onder meer in een rok, die uw benen slechts voor twee derde deel bedekten, rollebollen in het gras met een jonge Prins Claus. Rollebollen, dat doet de majesteit natuurlijk niet! Schandalig, zelfs als het satire is. Er zijn grenzen. Dit kan toch niet!

Even later danste u in een vertrek van één van uw paleizen, met diezelfde jonge Prins Claus, een dans die je zou kunnen omschrijven als een kruising tussen de horlepiep en discodans op jazzmuziek. Wederom had u een rok aan die uw benen niet helemaal bedekten. Het beeld dat zo’n serie van uw schetst, majesteit, dat is toch beneden alle peil!

Want het gaat nog verder. U zou namelijk volgens de satirische serie in uw studententijd ook een horecagelegenheid gefrequenteerd hebben met een jonge Majoor Bosshardt, die een meneer welke u een impertinente vraag stelde een trap in z’n ballen verkocht. Op de vraag ‘Waar hebt u zo leren vechten?’, gesteld door uw studenten-u, antwoordde de majoor: ‘Het heet niet voor niets Léger des Heils.’ Tja, satire, wat moet je er mee? Verbieden zou ik zeggen.

Dan kijk ik liever naar mooie documentaires over u. Ook op maandag, even voor half negen, zag ik er eentje. Op Nederland 3. Het ging over een staatsbezoek van u aan Papoe-Nieuw-Guinea, waaruit bleek dat u en het kroonprinselijk paar zich ook daar aan de gewoontes hadden gehouden. Hele mooie beelden, majesteit!

Die documentaire had weer relevantie gekregen omdat meneer Geert Wilders vragen had gesteld over het dragen van een hoofddoekje in een moskee in Abu Dhabi. Wat ik me dan weer afvraag: had u ook een zakdoek bij zich? Je zal als staatshoofd maar in zo’n moskee staan en dan de hele boel eronder niesen. Staan we als land mooi voor lul. Maar daar hoor je die Wilders dan weer niet over, majesteit.

En hij heeft ook al geen Kamervragen gesteld over die schandelijke satirische serie waar ik het eerder over had. In de slotscene van afgelopen maandag werd daar nota bene gedaan alsof u een pruik zou dragen; toch ook een soort hoofddoekje, maar dan met haren.

Het ergste op het gebied van majesteitsschennis las ik echter op een weblog dat zichzelf te pas en te onpas ‘zeer invloedrijk’ noemt. De schrijver van het stuk waar ik het over heb zag voor zich hoe u en de nieuwe onderkoning van Nederland, Piet Hein Donner, samen in een pornofilm de liefde bedreven. Hij ging er zelfs toe over één en ander op beeldende wijze te beschrijven.

Dit gaat veel te ver. Verbieden. We moeten sowieso veel meer verbieden. En schande spreken van dingen. Ironie, absurdisme en satire, bah! Daar moet je soms over nadenken. Is alles waar iemand aanstoot aan kan nemen eenmaal verboden en verketterd, dan kunnen we rustig gaan slapen. Alleen Tineke Schouten mag u dan nog parodiëren. Dat lijkt me het beste voor iedereen.

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

3 reacties op “Brieven aan BN’ers – Beste Koningin Beatrix,…”