Brieven aan BN’ers: Beste Martin Gaus,…

Heel goed nieuws, Martin. Je Natte Neuzen Show komt terug op tv. Vanaf 28 oktober is-ie te zien op RTL4. Onder de naam Royal Canin Dog Challenge. Die naam slaat natuurlijk nergens op, maar ik vergeef het je, Martin. Dat er straks weer een baasje heel hard ‘Herbie, kom dannn, kom dannn, Herbieee!’ roept, vergoedt veel. Vooral als Herbie blijft zitten waar hij zit. Wat nou slalommen, ik zit hier goed.

En dan dat baasje zelf maar tussen die stokken doorlopen (inmiddels is dat een tv-programma, Wipe Out heet het). Een schitterend beeld, Martin. Maar dat weet je zelf natuurlijk als geen ander. Jij presenteerde het programma immers. Vroeg je aan zo’n radeloos baasje, die inmiddels een rooie kop had van opwinding, waarom Herbie niet wilde. En dan zei het baasje: ‘Geen idee, thuis loopt-ie altijd zo tussen stokken door. Het zal de spanning zijn.’ Knipte jij vervolgens twee keer met je vingers en dan kwam Herbie alsnog. Heerlijk.

De Natte Neuzen Show werd van 1989 tot 1996 uitgezonden door de TROS. Ondertussen presenteerde je ook nog Dierenmanieren, een programma dat ik minder interessant vond vanwege het gebrek aan hysterische baasjes. Zo’n 25 jaar daarvoor was je nog helemaal niet bekend als nationale dierenvriend. Je was honkballer. In 1962 deed je zelfs mee aan het EK, weet je dat nog wel Martin? Van iemand die daarbij was, heb ik gehoord dat, toen al, de aanwezige honden alle ballen ophaalden die jij wegsloeg. Vandaar dat het nooit echt wat is geworden met je honkbalcarrière. Sloeg je de bal eens over de muur, stond er tien tellen later wel weer zo’n hijgende hond met een bal voor je kruis te kwispelen.

Door die ervaring had je natuurlijk wel door dat je gemaakt was om dierenvriend te worden. Eerst nog even een paar jaar directeur spelen in een staalfabriek (moet ik Wikipedia hier geloven, Martin? Ik vind dat je dan nogal een merkwaardige carrière achter de rug hebt), maar toen startte je in 1974 een dierenhotel in Lelystad. Slim bekeken, Martin. In Lelystad, daar willen alleen dieren tegen betaling overnachten.

De hondenschool die uit het hotel voortvloeide zorgde uiteindelijk voor bekendheid. Sindsdien ben jij ’s Neerlands enige hondengoeroe. Wat Ron Brandsteder voor tomatensoep betekend heeft, dat ben jij voor honden. Met als hoogtepunt dus de Natte Neuzen Show, die zeven jaar lang op de staatstelevisie was.

Waarom dan dit schrijven, zul je wel denken, Martin. Alles wat in deze brief staat, weet jij immers al. Nou, dat is natuurlijk om de lezers van dit zeer invloedrijke weblog een beetje bij te praten over jouw leven. Maar belangrijker nog is dat ik je toch nog even wil vragen om bij RTL4 een laatste verzoek te doen die gekke naam van je nieuwe programma weer in Natte Neuzen Show te veranderen. Een mooiere programmatitel bestaat er namelijk niet. Zeg maar dat je anders een roedel wilde Dobermannpinchers op ze afstuurt. Wie weet lukt het dan. Succes ermee, Martin!

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Twitter!

 

2 reacties op “Brieven aan BN’ers: Beste Martin Gaus,…”