Het vulkaankonijn

Op het eerste oog ziet hij eruit als om het even welk konijn. Ok, hij is wat klein. Wat klein?! Het is het op één na kleinste konijn ter wereld. Alleen het dwergkonijn is kleiner. Dat is immers een dwergkonijn. Dan ben je klein, maar heb je niets met een vulkaan te maken. Iets wat we niet kunnen zeggen van het vulkaankonijn; die is klein én heeft wat met een vulkaan van doen. Ja dwergkonijn, zo kan het ook.

Het vulkaankonijn heeft niet iets met een vulkaan van doen omdat hij er op lijkt. Eerlijk gezegd zou ik  ook niet weten hoe dat er precies uit zou moeten zien, een konijn dat op een vulkaan lijkt. Dat er continu een rookwolk uit z’n bek komt zetten? Of dat er om de zoveel tijd een kokend hete brij oranje smurrie uit z’n anus komt gestroomd? Ga toch weg!

Nee, hij heet vulkaankonijn omdat hij voorkomt in de buurt van vulkanen. En dan ook nog eens alleen in Mexico. Daar huppelt hij rond op de flanken van vulkanen als de Popocatapetl, de Iztaccìhuatl, en andere vulkanen met namen waarin een extra klinkertje niet zou misstaan.

Omdat het vulkaankonijn slechts in Mexico voorkomt, zou u kunnen concluderen dat het vulkaankonijn met een sombrero op z’n hoofd (uiteraard met twee gaatjes erin voor z’n oren) en een heupfles tequila om z’n middel, door het leven gaat. Het tegendeel is waar: het vulkaankonijn gaat niet door het leven met een heupfles tequila om z’n middel en een sombrero op z’n hoofd. Zelfs niet met een sombrero zonder gaatjes voor z’n oren. Dit is jammer, maar het is niet anders.

Wat doet zo’n vulkaankonijn dan allemaal op de flanken van die Mexicaanse vulkanen met onuitspreekbare namen? Nou, met twee tot vijf stuks in een hol wonen. Niet met zes. Per ongeluk komt er wel eens een zesde vulkaankonijn binnen in zo’n hol. Die kan het vaak niet navertellen. Dat komt omdat konijnen doorgaans niet kunnen praten.

Hadden ze wel kunnen praten, dan hadden de verhalen over martelingen op Guantanamo Bay, Iraanse stenigingen en luisteren naar liedjes van de 3J’s erbij in het niet gevallen. In Mexico kent men het spreekwoord ‘Het vijfde wiel aan de wagen zijn’ ook niet. Daar spreekt men van ‘Het zesde konijn in een hol zijn’. En geloof me, u kunt beter het vijfde wiel aan een wagen zijn, dan het zesde konijn in een hol.

U kunt zich wel voorstellen dat deze praktijk – het martelgedrag onder de vulkaankonijnen zelf – niet erg positief uitpakt voor de totale populatie. Bij een laatste telling waren er nog 1200 over in het wild. Dat betekent nog maar zo’n 240 tot 600 holletjes. Erg weinig. Het is zelfs zo dat, wanneer al die Mexicaanse vulkanen met moeilijke namen precies tegelijkertijd uitbarsten, we in één klap van het vulkaankonijn af zijn. Laat dat goed tot u doordringen! Hoe moeten de Mexicanen dan bijvoorbeeld duidelijk maken dat iemand te veel is in een gezelschap?!

15 reacties op “Het vulkaankonijn”